Доступність посилання

ТОП новини

Після інавгурації Ендрю Джексона Білий дім на радощах взяли штурмом – історики


У понеділок у Вашингтоні відбудеться масштабна інавгурація Барака Обами. За прогнозами синоптиків у день церемонії не обійдеться без снігу, що аж ніяк не лякає майже мільйон туристів, які прибувають у столицю США, щоб на власні очі побачити урочисту клятву президента. Між тим історія інавгурацій американських президентів знала всяке : і захоплення Білого дому охочими особисто привітати президента, і красномовні промови, які гуртували націю перед викликами. Між тим Америка б не була сама собою, якби хтось не зробив спеціальне шоу присвячене інавгурації.

Актори, які втілили образи американських президентів розважають аудиторію перед початком радіо шоу «Незвична історія з американськими істориками».

Ед Аєрс та двоє інших ведучих кажуть, що історія повна сюрпризів – а інавгурація завжди віддзеркалює стан суспільства. Наприклад на інавгурації Ендрю Джексона у 1829-му році, тисячі п’яних вашінгтонців вдерлись у Білий Дім, щоб відсвяткувати перемогу на виборах популярного в народі генерала.

"Ендрю Джексон так злякався, що просто втік з Білого Дому і пішов їсти стейк разом з друзями", - з посмішкою розповідає Аєрс.



Разерфорд Гейс, 19-й президент США, таємно склав президентську присягу на один день раніше, щоб його суперник не встиг опротестувати результати виборів.

Ведучі приймають питання від слухачів. Одне надійшло аж з Індії – Чи підвищується популярність політичної партії президента після інавгурації? Насправді – ні.

"Але інавгурація задає тон роботі президентської адміністрації", - говорить спів-ведучий Браян Балог.

У 1933-му році Франклін Делано Рузвельт закликав націю до згуртованості та рішучості. Це був час Великої Депресії, коли без роботи була чверть американців. За словами істориків, інавгураційна промова завжди торкається проблеми, яка постала перед США.

"Я переконаний, що Барак буде говорити, що американці впораються із будь-яким викликом, який постає перед ними", - переконаний Браян Балог.

Вже у понеділок американці почують, що приготував для них президент, і саме вони у наступні 4 роки будуть визначати, чи бути слова переобраного на другий термін президента варті їх довіри.

(Передрук з «Голосу Америки»)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG