Доступність посилання

ТОП новини

Україна не готова до виконання 211 рішень Страсбурзького суду – Рада суддів


Київ – Україна зачекає з виконанням 211 рішень Європейського суду з прав людини, які зобов’язують сплатити позивачам понад 1 мільйон євро, заявляють у Раді суддів України. Рішення Страсбурзького суду ще не перекладені офіційно українською мовою, а крім того, вони можуть бути оскаржені, пояснюють там. Тим часом експерти говорять про обов’язковість виконання цих рішень, а також про необхідність притягнення до відповідальності тих суддів та інших державних посадовців, рішення яких стали приводом для звернення громадян до Європейського суду з прав людини.

Зарано говорити про виконання рішень, якими Страсбурзький суд зобов’язав Україну виплатити своїм громадянам понад 1 мільйон євро, заявив Радіо Свобода голова Ради суддів Ярослав Романюк. Крім того, зауважив він, нині також не може розглядатися питання про відповідальність суддів, рішення яких стали приводом для звернення громадян до Європейського суду з прав людини.
Надається тримісячний термін, щоб оскаржити ці рішення
Ярослав Романюк

«Тексту рішень ми ще не маємо. У чому саме Європейський суд з прав людини докоряє Україні щодо порушення Конвенції (з прав людини – ред.), зараз говорити ще передчасно. Рішення ці всі ще не набули статусу остаточних. Надається тримісячний термін, щоб оскаржити ці рішення. Говорити про якісь конкретні заходи щодо реалізації цих рішень зараз передчасно. Що стосується відповідальності суддів, які розглядали ці справи, то неправильне розуміння, тлумачення закону не може бути підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності.Зараз дати відповідь, чи буде ставитися питання про відповідальність суддів просто неможливо», – сказав Романюк.

За невиконання рішень Страсбурзького суду платять громадяни – Головатий

Водночас, колишній міністр юстиції Сергій Головатий у коментарі для Радіо Свобода нагадав, що реальну відповідальність за несправедливі й незаконні рішення українських судів несуть усі громадяни.
Якщо рішення Європейського суду не виконується, то держава платить пеню за невиконання, знову ж таки, з кишень платників податків
Сергій Головатий

«Мало того, що держава має з держбюджету, тобто з кишені платника податків, кожного громадянина, платити штрафи, виплачувати моральну компенсацію, оплачувати послуги адвокатів тих заявників у суді. Це все треба сплачувати, і ми бачимо суму по цих 211 заявах – це більше ніж 1 мільйон євро. Плюс, якщо рішення Європейського суду з прав людини не виконується, то держава платить пеню за невиконання рішень цього суду, знову ж таки, з кишень платників податків», – зазначив Головатий.

Суди позбавлені можливості ухвалювати самостійні рішення – Швець

У свою чергу, заступник голови парламентського комітету з питань правової політики, депутат від «Батьківщини» Віктор Швець у розмові з Радіо Свобода зазначив, що Україна віддаляється від європейських норм судочинства від 2010-го року, коли Президент Віктор Янукович ініціював реформу судової системи України, в результаті якої змінилися принципи формування Вищої ради юстиції та повноваження Вищої кваліфікаційної комісії.
Будь-яке рішення, яке не вписується в контекст політики нинішньої влади і Януковича, призводить до того, що суддя буде знищений
Віктор Швець

«Так звана судова реформа – це ніщо інше, як знищення незалежного справедливого суду. Суди позбавлені можливості приймати самостійні рішення. Будь-яке рішення, яке не вписується в контекст політики нинішньої влади і Януковича, призводить до того, що суддя буде знищений через механізми Вищої ради юстиції. Вся судова система у нас завершується на Вищих спеціалізованих судах, які повністю підконтрольні Адміністрації президента і формовані Адміністрацією Президента», – наголосив Швець.

Сьомого січня Європейський суд з прав людини оприлюднив рішення за 211 справами, в яких громадяни України позивалися до власної держави. Тепер Україна повинна виплатити позивачам понад 1 мільйон 100 тисяч євро.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG