Доступність посилання

ТОП новини

День Соборності і Свободи в Криму – справжнє свято завдяки громадськості (ВІДЕО)


Сімферополь – У Сімферополі, попри пасивність місцевої і республіканської влади, День Соборності і Свободи чи не вперше відзначався цілою низкою яскравих святкових заходів. До їхньої організації і проведення долучилися громадські активісти і школярі.

Формально територія Криму не входила до УНР, яка 1919 року об’єдналася із Західно-Українською Народною Республікою, але тема соборності для автономії в останні десятиліття була актуальною, а День Злуки – шанованим святом. Правда, влада, як правило, усувалася від організації якихось публічних заходів.

Цього року кримська громадськість була як ніколи активною. До традиційного святкового мітингу, організованого «Українською громадою Криму», в якому взяли участь також і ветерани кримськотатарського національного руху, приєдналася сімферопольська молодь.

Кілька десятків молодих кримчан організували через соціальні мережі флеш-моб «Ми всі різні, але у нас одна любов – Україна». Вони зобразили «Живу мапу України», на якій кожен учасник зображав один із українських регіонів.

Гімназисти зробили свій «Ланцюг єднання»

Ще один захід, який його учасники теж назвали флеш-мобом, пройшов в Українській школі-гімназії Сімферополя. На честь Дня Соборності і Свободи гімназисти організували «Ланцюг єднання України». Учні з учителями вишикувалися в ланцюжок, що пройшов усіма коридорами і поверхами гімназії. Учасники акції тримали українські прапорці і герби регіонів та міст України, скандували патріотичні скоромовки і співали пісень.

Сімферопольські школярі влаштували «Ланцюг єднання України» у своїй гімназії
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

За словами директора школи Наталі Руденко, ініціювали проведення «Ланцюга єднання» старшокласники, а вона дозволила подовжити перерву між уроками. Торік гімназисти Сімферополя з нагоди Дня Соборності на великій перерві вишикувалися на шкільному стадіоні, створивши великі літери слова «Україна».

Українські марки часів Злуки вперше у Сімферополі

А в Музеї історії Сімферополя до свята організували унікальну виставку рідкісних українських поштових марок. Зокрема, демонструвалися марки і банкноти Української Народної Республіки, Української Держави, УНР часів Директорії, Української Соціалістичної Радянської Республіки (УСРР) і Кримського крайового уряду 1918–1923 років, а також Української РСР початку 1990-х років і перші марки незалежної України.

Виставка рідкісних українських поштових марок до Дня Соборності у Сімферополі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Всі вони – з приватної колекції відомого кримського історика та журналіста Андрія Іванця. Саме він виступив з ініціативою проведення виставки «До витоків української марки».

З словами голови Асоціації філателістів Криму Якова Дубосарського, така виставка рідкісних українських марок проводиться на півострові вперше. До речі, під час відкриття виставки відомий кримський політик і банкір Валерій Пробий-Голова настільки був вражений побаченим, що подарував Андрієві Іванцю і Музеєві історії Сімферополя кілька рідкісних українських банкнот початку 20-го століття із власної колекції.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG