Доступність посилання

ТОП новини

Угорські вояки приєднаються до міжнародних сил у Малі


Угорщина – Уряд Угорщини ухвалив рішення, згідно з яким угорські військові вже на початку лютого можуть приєднатися до міжнародних миротворчих сил у Малі. До цієї африканської країни на півночі континенту з Угорщини виїдуть як бойові підрозділи, так і військові інструктори, які навчатимуть малійських колег навичкам ведення бойових дій із терористичними угрупованнями.

Таке рішення Кабінет міністрів Угорщини ухвалив одразу після консультацій спеціального представника Міністерства закордонних справ Угорщини Жолта Неймета в Брюсселі з європейськими партнерами цієї країни.

Одразу по завершенні дружнього офіційного візиту до країн Балтії – Литви, Латвії та Естонії – міністр оборони Угорщини Чаба Генде заявив на летовищі Таллінна перед відльотом на батьківщину, що його відомство вже працює над тим, у який спосіб угорські миротворці можуть взяти участь у військових операціях у Північній Африці.

«Наразі ми плануємо розпочати нашу місію в Малі під командуванням французів. А в подальшому угорські військові долучаться до підрозділів міжнародних миротворчих сил з інших країн Європи», – зазначив керівник Міністерства оборони Угорщини.

Водночас в угорських мас-медіа з’являється дедалі більше інформації на цю тему. Щоденна газета «Нейпсабадшаґ» цитує слова статс-секретаря Міністерства закордонних справ Жолта Неймета. Він вважає, що угорські військові зможуть бути в Малі вже на початку лютого. Поки що уряд уточнює, скільки осіб повинно бути в цій групі і які функції доведеться виконувати угорцям на місці.

За словами Неймета, до Африки поїдуть військові, що вже мають досвід ведення бойових дій у «гарячих точках» планети, група інструкторів, а також підрозділ тилового забезпечення, до складу якого входитимуть і медики. Однак статс-секретар не виключив, що в перебігу консультацій з приймаючою стороною можуть бути внесені й певні зміни в штатний розклад угорської військової місії в Малі, адже французькі військові планують залишатися в цій країні доти, доки не розпочнуть миротворчу діяльність міжнародні сили у складі двох тисяч осіб.

Угорці – надійні військові партнери

На думку експертів-міжнародників, завдання угорських миротворців в основному зосереджуватимуться не в місцях стрілянини чи на конфліктних територіях.

«Важливо наголосити, що у складі миротворчих сил угорці не воюватимуть. З їхнього боку це, передусім, організація курсів підготовки місцевих військових кадрів для збройних сил Малі», – пояснив науковий співробітник Інституту дипломатії Андраш Геттьєї.

На його думку, це в інтересах Угорщини, адже угорці мають засвідчити у Брюсселі своїм європейським союзникам, що вони – надійні партнери у політично-військовій сфері, готові солідаризуватися з ними у такий відповідальний момент і що Угорщина не втратила, а, навпаки, тільки виграла від членства у Європейському Союзі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG