Доступність посилання

ТОП новини

Антитютюнові проекти викликали протести у Брюсселі


Єврокомісар з питань охорони здоров’я Тоніо Борг демонструє, як в майбутньому будуть виглядати пачки цигарок, Брюссель, 19 грудня 2012 року
Єврокомісар з питань охорони здоров’я Тоніо Борг демонструє, як в майбутньому будуть виглядати пачки цигарок, Брюссель, 19 грудня 2012 року
Брюссель – Останнім часом Єврокомісія намагається скоротити кількість курців у Європі, запропонувавши низку нових суворих заходів. Однак збільшене зображення вражених тютюном людських органів чи заборона ментолових або ванільних цигарок відвертатиме клієнтів від тютюнових крамниць. У вівторок своє обурення антитютюновими намірами під євроустанови прийшли висловити близько двох тисяч продавців цих виробів із різних куточків Європейського Союзу.

У співдружності європейських країн намагаються відбити охоту до цигарок. Підраховано, що на лікування хвороб, викликаних цією шкідливою звичкою, держави ЄС щороку витрачають 25 мільярдів євро. Однак наміри Єврокомісії примусити тютюнові компанії покривати три чверті площі пачки наочними попередженнями та заборонити ароматизовані цигарки викликають сумніви щодо майбутнього бізнесу серед продавців. Тому у вівторок під Європарламентом зібралися на маніфестацію власники тютюнових крамниць із Франції, Іспанії, Німеччини, Польщі та інших держав.

«Якщо нам, наприклад, заборонено продавати цигарки особам, молодшим від 16 років, то важливіше стежити за тим, щоб цього правила дотримувалися всі. Це – важливіше, ніж надавати всім пачкам цигарок однакового вигляду, але їх продаватимуть всім і будь-де», – переконаний продавець одного з брюссельських магазинів Патрік Робелло.

Інші маніфестанти зауважують, що замість впровадження цих, на їхню думку, малоефективних директив європейським органам влади слід було б краще боротися з контрабандою, зробити приблизно однакові ціни на цигарки у всіх державах співдружності та заборонити їхній продаж через інтернет. Їм не на руку ініціатива зробити єдиний формат упаковки для всіх цигарок, причому пачки не повинні мати характерних дизайнів та брендових логотипів. Продавці також побоюються, що заборона ароматизаторів вдарить по їхніх кишенях.
Тоніо Борг
Тоніо Борг

Молодь – під особливим прицілом

Тим часом єврокомісар з питань охорони здоров’я Тоніо Борґ зазначає: «Чим більше пачка цигарок відрізнятиметься від парфумів, тим менше буде їхніх споживачів». Нові правила будуть особливо націлені на боротьбу з палінням серед молоді, пояснює німецький євродепутат Петер Льєсе.

«Ми можемо переконати тих чи інших курців припинити паління, але найголовніша мета – запобігти початку паління серед молоді», – каже парламентар, який є членом парламентського комітету з питань довкілля, здоров’я населення та безпеки продуктів харчування.

Загалом через хвороби, викликані палінням, у Євросоюзі щороку помирає 700 тисяч осіб. Водночас одне лише оподаткування тютюнових виробів приносить державам Європи величезні прибутки – приблизно 75 мільярдів євро на рік. Проте деякі європейські політики, здебільшого депутати Європарламенту, кажуть, що навіть запропонованих заходів не достатньо. Вони закликають країни ЄС не віддавати перевагу бюджетним питанням, нехтуючи при цьому здоров’ям своїх громадян.

Тим часом маніфестанти в Брюсселі намагалися донести до лідерів євроустанов, що разючі застереження насправді мають вплив тільки на невелику кількість курців і що Єврокомісія та Європарламент зосередилися на другорядних сторонах проблем тютюнопаління.

Незважаючи на протести, що відбулися спочатку у Франції, а цього разу під брюссельською будівлею Європарламенту, планується, що остаточна антитютюнова директива має бути ухвалена наступного року та набути чинності у 2015-му.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG