Доступність посилання

ТОП новини

Лавров: газ – не головне в українсько-російських відносинах


Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров
Росія вважає, що Україна незаконно вимагає сплати мита за вантажі для Чорноморського флоту. Про це заявив у середу в Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров, який підсумовував роботу російських дипломатів за минулий рік. Лавров також вкотре закликав Україну долучитися до інтеграції на пострадянському просторі.

Восени минулого року Україна почала наполягати, щоб Чорноморський флот Росії платив податки за ввезення товарів, зокрема, дизельного пального.

Але Росія, як сказав у середу міністр Сергій Лавров, далі вважає цю вимогу незаконною: «Вся біда в тому, що ці платежі нараховуються в односторонньому порядку нашими українськими друзями всупереч базовим угодам про Чорноморський флот».

Суперечку обговорює міждержавна підкомісія з Чорноморського флоту. Кошти, які Росія заощадить, якщо Україна передумає, Лавров пообіцяв вкладати у розвиток соціальної інфраструктури Севастополя.

Повноцінного договору про флот досі немає

Точну суму тут підрахувати важко, адже це таємна інформація, бо обсяги вантажів можуть розкрити боєготовність флоту, сказав Радіо Свобода кримський експерт Дмитро Тимчук, керівник Центру військово-політичних досліджень. Він називає митно-морський конфлікт відображенням того, що Україна і Росія досі не мають повноцінної флотської угоди.
Бомба була закладена ще 1997 року, коли підписувалася перша угода про базування Чорноморського флоту
Дмитро Тимчук

«Насправді бомба була закладена ще 1997 року, коли підписувалася перша угода про базування Чорноморського флоту в Україні. Той договір не був самодостатній, а лише базовий для подальшого укладання угоди щодо оренди Чорноморським флотом земель в Україні і умов базування. Харківські угоди просто продовжили ті недосконалі угоди», – зазначає Дмитро Тимчук.

Кримський оглядач вважає, що проблему вирішить лише новий договір, в якому мають чітко прописати всі суперечливі питання – від використання землі, гідрографічних знаків до митних зборів.

Росія далі зацікавлена в інтеграції з Україною

Дмитро Тимчук каже, що Україна демонструє принциповість у митному питанні, щоб вплинути на Росію на газових переговорах, які ніяк не можуть зрушити з місця. «Українська влада просто шантажує, проблему треба розглядати тільки комплексно», – зауважує він.

Ціна на газ – одне з питань, але не головне у двосторонніх відносинах, заявив у середу в Москві міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров.

«Компанії двох країн, міністерства енергетики, та і голови урядів, президенти займаються цими питаннями не в утилітарному плані, ось ціна буде така чи така, а в контексті значно ширшому, в контексті розуміння, як нам поглиблювати наше стратегічне партнерство з Україною», – зазначив Лавров.

Головне, за словами російського дипломата, усвідомити суттєві переваги від співпраці та інтеграції. При цьому Сергій Лавров нагадав про спільні інфраструктурні, транспорті та виробничі проекти, коли Росія та Україна були частиною однієї держави.

Росія дотепер прямо пов’язувала можливе зниження ціни на газ зі вступом України до Митного союзу.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG