Доступність посилання

ТОП новини

У відповідь на критику у світі президента Алієва надходить лавина спаму із Баку


Прага – Нещодавня доповідь базованої в Сараєві журналістської неурядової організації розслідувань організованої злочинності та корупції (OCCRP), де лунає критика на адресу президента Азербайджану Ільгама Алієва, породила цілу хвилю електронних спам-повідомлень із Баку. Пишуть нібито обурені на журналістів пересічні азербайджанці, яких непокоять закиди на адресу свого президента. Є свідчення, що кампанія ця може бути частиною більш масштабних зусиль проурядових сил в Азербайджані з метою маніпулювати ситуацією з висвітленням подій у їхній країні на сторінках інтернету.

Організація журналістських розслідувань кримінальної злочинності та корупції (OCCRP) назвала у січні цього року президента Азербайджану Ільгама Алієва корумпованою «персоною року» 2012-го. Ці журналісти щороку випускають низку разючих історій про корупцію в різних країнах.

Дрю Салліван, редактор із OCCRP з центром у Сараєві, каже про лавину електронного спаму з Азербайджану після оголошення президента Алієва корумпованою «персоною року».

«Була зафіксована цілеспрямована спроба атакувати нас через існуючі адреси електронної пошти, – каже він. – Більшість із цих листів подібні за форматом, лише з деякими відмінностями у варіантах. Я сам отримав понад 4 тисячі таких».

Радіо Свобода також отримало подібну лавину спаму з Азербайджану

Радіо Свобода також висвітлювало на початку січня доповідь журналістської організації з Сараєва, і електронні адреси редакцій зазнали атак спаму у подібних до Сараєва масштабах. Експерти не виключають, що таким чином прихильники Алієва – можливо, з уряду Азербайджану – намагаються контролювати в інтернеті ситуацію з висвітленням подій у Баку.

Хоча й більшість цих електронних повідомлень нібито від реальних людей, але вони містять подібні тексти англійською, азербайджанською чи російською мовами. Експерти з OCCRP кажуть, що до 10 відсотків таких повідомлень надходять із автоматизованих серверів (bots), а інші виглядають як скопійовані і вислані якимись людьми.

Ці повідомлення не звертаються до тем звинувачення в корупції самого Алієва і його родини, а лише заявляють про нібито любов азербайджанців до їхнього президента та захоплення успіхами держави з часу проголошення незалежності.

Азербайджанський блогер Габіб Мюнтазір повідомив 15 січня, що Міністерство освіти Азербайджану оприлюднило директиву для студентів і викладачів із закликом посилати обурливі листи на адресу журналістської організації в Сараєві (OCCRP) та на адреси Радіо Свобода. У цьому документі міністерства містяться типові скарги англійською, російською та азербайджанською мовами та електронні адреси в Баку, Сараєві, Празі.

Кейті Пірс, експерт із засобів електронних комунікацій з Університету Вашингтона, каже, що азербайджанський політичний світ на Facebook дуже активний, і це викликає появу все більш організованих проурядових сил із Баку у цій мережі і на Twitter.
Більшість даних свідчить про організовану кампанію
Кейті Пірс

Кейті Пірс також відзначила ознаки організованої кампанії проурядових сил із Баку в соціальних мережах. «Більшість даних свідчить про свого роду організовану кампанію, щоб використати електронні адреси, і в Twitter, для надсилання однакових послань багаторазово, – каже вона. – І чи є фактично реальні люди за цим, я не можу сказати».

Вже згаданий представник неурядової журналістської організації розслідувань із Сараєва Дрю Салліван бачить ці атаки спаму з Баку як «свого роду тактику залякування», яка, на його думку, не буде дієвою.

Матеріал підготували Robert Coalson та Василь Зілгалов
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG