Доступність посилання

ТОП новини

«Пакращєватєлі» викинули зі ЗНО Бандеру, Шухевича і шістдесятників


Українська історія для влади, як кістка поперек горла. Звісно, змиритись з цим мислячій людині складно, але було прогнозовано, що з програми ЗНО Міносвіти Табачника викреслить прізвища Степана Бандери і Романа Шухевича. Бо відомо, що українська історія – інструмент маніпуляцій політиків. Бо чим ще «пакращєтєлі» можуть заманити на дільниці і обдурити виборця, як не мовою та історією.

Цьогоріч міністр Табачник і його підлеглі пішли далі. Їм заважають навіть шістдесятники, що є синонімом дисиденти. Не може стерпіти міністр Табачник поезії Ліни Костенко, Ігоря Калинця, Івана Драча, змиритись з Євгеном Сверстюком, Аллою Горською, Левком Лук’яненком Іваном Світличним, іншими і вилучив ці імена з Програми зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) з історії України. Серед персоналій, як там вказано, лише Василя Симоненка. Але у тестах знайдете Щорса і Хрущова.

Історія і долі шістдесятників настільки повчальні, що навіть сьогодні влада їх намагається оминати. Ці люди сиділи у тюрмах, зазнали гонінь, а хто залишився на волі не служив комуністичним ідеалам. Шістдесятники – це справді, без перебільшення, феномен в українській історії ХХ століття. Михайло і Богдан Горині, В’ячеслав Чорновіл, Ігор та Ірина Калинці, Іван Драч, Микола Вінграновський, Василь Симоненко Ліна Костенко, Валерій Шевчук, Алла Горська, Євген Сверстюк, Іван Дзюба, Микола Лукаш, Григорій Кочур та інші українці відстоювали у 60-х минулого століття не лише українську мову і культуру, людські цінності, але й були зрілою опозицією до комуністичної влади, прагнули творчого самовираження. Ці люди організовували читання і виставки, самвидав, все почалось з поетичного слова і дискусій, а переросло у дисидентський рух, еліта якого була зрілою і змогла переформатувати Україну.

Що мають вивчати школярі, які тести складати, на чому виховуватись вирішується нині примітивно однобічно. Але допоки всі будуть байдужими спостерігачами такої ситуації, а так звана опозиція вдаватиме, що бореться, то невдовзі повернеться і Лєнін, і Сталін…

Але після цих диких «реформ» Міносвіти вийняла збірки поезій шістдесятників. Це ж просто насолода для душі...

Думки, висловлені в розділі «Блоги», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

XS
SM
MD
LG