Доступність посилання

ТОП новини

У Міносвіти не виключили, що вилучені з програми ЗНО імена Бандери і Шухевича можуть бути в тестах із історії України


У Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту не виключають, що імена провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери і головнокомандувача Української повстанської армії Романа Шухевича можуть бути в цьогорічних питаннях зовнішнього незалежного оцінювання з історії України попри те, що вони вилучені з програми цього оцінювання, повідомило в середу агентство «Інтерфакс-Україна» з посиланням на прес-службу міністерства.

За повідомленням, там заявили: «Не можна говорити, що в тесті їх не буде». Чи є там Шухевич і Бандера, буде відомо, коли напишуть тестові завдання, сказали у прес-службі, наголосивши, що завдання зовнішнього незалежного оцінювання є конфіденційною інформацією до початку тестування.

Також у середу народний депутат В’ячеслав Кириленко скерував офіційний запит до міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника і до Українського центру оцінювання якості освіти щодо неприпустимості вилучення прізвищ українських політичних і військових діячів Степана Бандери і Романа Шухевича з переліку осіб, про яких треба знати при складанні цьогорічного тесту з історії України, повідомила прес-служба партії «За Україну!», яку депутат очолює.

На думку політика, ця ініціатива «скерована на знищення національної пам’яті українського народу та неодмінно спровокує загострення протистояння в суспільстві», а міністр Табачник «вкотре виступає як професійний провокатор, завданням якого є нищення всього українського».

У середу багато відгуків викликала фраза з сюжету львівського телеканалу ZIK про те, що імена українських військовиків і політичних діячів Степана Бандери і Романа Шухевича Міністерство освіти вилучило з переліку осіб, про яких треба знати, щоб скласти цьогорічне незалежне оцінювання з історії України.

Нову, змінену програму зовнішнього незалежного оцінювання з історії України, яка не містить імен Бандери і Шухевича, затвердило Міністерство освіти і науки, молоді та спорту наказом іще 6 листопада минулого року і оприлюднило ще тими ж днями на сайті ЗНО, але тоді ця зміна не викликала такого широкого розголосу.

Тим часом наказ МОНмолодьспорт № 1252 від 06.11.2012 року «Про затвердження програм для проведення зовнішнього незалежного оцінювання з біології та історії України» досі відсутній у базі даних «Законодавство України» на сайті Верховної Ради.
XS
SM
MD
LG