Доступність посилання

ТОП новини

Уряд буде змушений оголосити дефолт – Лановий


Київ – Оголошення дефолту та різке падіння курсу гривні можуть стати наслідками того, що уряд не впорається з погашенням платежів, які він має здійснити у 2013 році, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода президент Центру ринкових реформ, колишній міністр економіки Володимир Лановий. Тим часом, у представництві Міжнародного валютного фонду повідомили, що загальна сума погашення платежів, які цього року має здійснити Україна, становить близько 5,63 мільярда доларів.

Чи здатна Україна у сьогоднішній ситуації сплатити такі борги?

– Ситуація найгірша, яку можна собі уявити для України. Резерви Національного банку впали до 25 мільярдів доларів. А гроші валютні потрібні ще й для того, щоб задовольнити внутрішній попит на долари, у 2012 році населення України купило 10 мільярдів доларів, на це йдуть внутрішні резерви, а тут ще й зобов’язання щодо повернення грошей по раніше отриманих кредитах. Крім того, є й інші зобов’язання по кредитах, які надані приватними інвесторами, російською стороною, іншими урядовими і міжнародними організаціями загалом на 9,3 мільярда доларів протягом 2013 року. Ресурсів немає, позитивних змін щодо надходження валюти в Україну очікувати не можна, отже, країна стоїть на краю фінансової катастрофи.

Давайте деталізуємо, у чому ця катастрофа може виявитися?

– Скоріше за все, уряд буде змушений оголосити дефолт по своїх боргах приватним інвесторам, у світі будуть заборонені будь-які кредити цьому уряду. По старих боргах зроблять відстрочки, але підвищать відсотки. Отже, буде змушений соціальні та будь-які інші видатки на внутрішні потреби, що означатиме погіршення життя людей.

Чи можна у цій ситуації робити якісь прогнози щодо курсу гривні відносно долара?

– Приходить такий момент, коли Національний Банк не матиме готівкових доларів, тоді продавці доларів зможуть піднімати курс. Якщо регулятор вчинить якісь адміністративні, силові дії, тоді торгівля перейде у приховану, тіньову форму. Тому регулятор змушений буде дати курсу змінюватися. Є прогнози, що курс зросте до 8,7-8,9 гривні за долар, але мені здається, що це оптимістичні прогнози. Гадаю, що вище 9 гривень за долар матимемо курс.

Найближчим часом очікується прибуття місії МВФ в Україну для обговорення нової програми співпраці. Водночас, за словами першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, Україна розраховує отримати новий кредит від МВФ у сумі 15 мільярдів доларів. Чи врятують ці гроші ситуацію і які шанси на їх отримання?

– Це розмова про нову програму співпраці. Вона буде розрахована на 2 роки, можливо, на 3 роки. Тобто, поступові надходження грошей для України на кредитній основі можуть бути. Отже, це буде певна допомога, певні пом’якшення, зокрема, у відносинах з самим Міжнародним валютним фондом. Скоріше за все, гадаю, програма зведеться до того, що нам даватимуть гроші для того, щоб ми вчасно платили відсотки і вчасно повертали попередній кредит МВФ.Очікувати, що ці гроші вирішать наші проблеми не варто, це врегулювання відносин з самим Міжнародним валютним фондом.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG