Доступність посилання

ТОП новини

Читачі української Вікіпедії найбільше цікавляться українськими музикантами


Святослав Вакарчук
Святослав Вакарчук
Дослідження відвідуваності статей музичної тематики показало, що читачі української Вікіпедії цікавляться найбільше українськими, потім західними і лише потім російськими музикантами. Про це повідомляє організація «Вікімедіа Україна».

«Жодному із зарубіжних музикантів не вдалося перевершити за популярністю українських. У номінаціях найпопулярніший композитор, співак і гурт списки очолили відповідно Микола Лисенко, Соломія Крушельницька і гурт «Океан Ельзи», – йдеться в повідомленні.

За даними «Вікімедіа», із зарубіжних композиторів до першої трійки увійшли Людвіг ван Бетховен (2-е місце), Йоганн Себастьян Бах (3-є місце). Вольфґанґ Амадей Моцарт (5-е місце) поступився українському Миколі Леонтовичу (4-е місце), а українець Володимир Івасюк (6-е місце) випередив росіянина Петра Чайковського.

Із зарубіжних гуртів попереду The Beatles (2-е місце) і Queen (5-місце). Із зарубіжних співаків в десятку втрапив лише Джастін Бібер (10-е місце).

Окремі дослідження стосувалися музичних альбомів і опер. Тут також перші місця посіли українські твори, а другі – західні. Відповідно альбом Святослава Вакарчука «Брюссель» перевершив дебютний альбом Вітні Х’юстон, а «Запорожець за Дунаєм» і «Наталка Полтавка» – «Весілля Фігаро». Найпопулярніші російські опери – «Князь Ігор» і «Євгеній Онєгін» займають відповідно 7-у і 8-у сходинки.

Значний інтерес проявляють читачі української Вікіпедії до народної музики. Так, високі рейтинги мають статті Щедрівки (майже 44 тисячі відвідувань), Українські народні пісні (понад 37 тисяч) і Колядки (понад 35,5 тисячі).

«Одвічна боротьба «року» і «попси» однозначно вирішена на користь «року» – статтю Рок-музика прочитали 44220 рази, тоді як Поп-музика лише 13783. Кращі за «попсу» показники мають Джаз (27206), Барокова музика (15860) і Дабстеп(15586)», – йдеться в повідомленні.
XS
SM
MD
LG