Доступність посилання

ТОП новини

У США жінкам відкрили шлях до військових подвигів


Прага – Міністр оборони США Леон Панетта схвалив намір його відомства скасувати заборону ( за законом від 1994 року) на участь жінок-військовослужбовців у бойових діях. У четвер у Вашингтоні глава Пентагону офіційно підтвердив рішення з цього приводу. Воно відкриває жінкам-військовим США можливості претендувати на сотні тисяч позицій на передовій і в елітних підрозділах спецназу Пентагону.

Міністр оборони США Леон Панетта заявив у четвер, що участь жінок у бойових діях армії США посилить її здатність вигравати війни. Він зокрема зазначив: «Армія стає більш боєздатною і потужною, коли війська відкриті для всіх різноманітних сил американського народу».

Жінки складають близько 14 відсотків загальної чисельності особового складу армії США у майже півтора мільйона військових. Експерти також наголошують, що американська армія формується за добровільним принципом набору, тому жінки тепер отримують значно ширші можливості вибору служби у збройних силах держави. Леон Панетта також зазначив у четвер, що понад 230 тисяч місць на передовій, у сухопутних військах, морських силах та в елітних підрозділах армії США відкриті тепер для жінок.

Президент США Барак Обама і багато членів Конгресу США, включно з головою сенатської комісії із збройних сил сенатором-демократом Карлом Левіним, підтримують це рішення Пентагону.

У США планують все ж обмежувати участь жінок в армії

У Пентагоні вже попередили, що військове відомство США зберегло за собою право до 2016 року обговорювати перелік позицій, котрі залишаться недоступними для жінок-військовослужбовців.

Більше як 280 тисяч жінок були послані з армією США до Афганістану, Іраку та в інші країни світу. З понад 6 тисяч загиблих в останніх бойових діях армії США понад 150 жінок.

Відомо також, що, наприклад, у російській армії жінки в погонах складають 5 відсотків від загальної кількості військових у Росії. Найбільш «жіночою» в Європі є нині армія Франції, де служать понад 20 тисяч француженок, що складає майже 8 відсотків чисельності французьких військ. Хоча жінкам у Франції заборонено брати участь в Іноземному легіоні, морській піхоті, в екіпажах підводних човнів.

У військово-морських силах Великої Британії є навіть жінка Сара Вест, яка займає посаду командира корабля ВМС країни, вона командує фрегатом «Портленд».

В армії України до 13 відсотків жінок-військових. Серед них 18 тисяч офіцерів. Генералів-жінок у Збройних Силах України поки що немає та й статут фактично виключає навіть несення жінками вартової служби на об’єктах Збройних Сил. Хоча у підрозділах військового зв’язку України жінок більше ніж половина.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG