Доступність посилання

ТОП новини

Зовнішня політика США залежить від економічних успіхів вдома – Джон Керрі


Сенатор-демократ Джон Керрі
Сенатор-демократ Джон Керрі
Прага – Сенатор-демократ Джон Керрі, якого президент США Барак Обама номінував на посаду держсекретаря, керівника зовнішньої політики Білого дому, пообіцяв під час обговорення його кандидатури в комісії Сенату провадити зовнішню політику Вашингтона не лише «за допомогою літаків-безпілотників та розгортання сили» у неспокійних регіонах світу. Джон Керрі також висловив переконання, що невирішені фінансові неузгодженості вдома можуть загрожувати ролі США у світі.

Слухання щодо призначення сенатора Джона Керрі у четвер у Сенаті були розцінені як формальність, бо він працює в сенатській комісії із закордонних справ упродовж вже майже 30 років, очолючи її вже чотири роки.

Керрі має широку підтримку в обох правлячих партіях у Конгресі, тому його призначення, очевидно, буде швидко схвалене в Сенаті.

Джон Керрі попередив у виступі, що фінансові негаразди країни можуть загрожувати здатності США і йому як держсекретареві проводити гідну міжнародну політику.
Першою пріоритетною справою буде те, щоб Америка нарешті навела лад у своїх фінансах
Джон Керрі

«Часто кажуть, що ми не можемо бути сильними вдома, якщо ми слабкі у світі. Зараз, в умовах фінансової кризи, ми не можемо бути сильними у світі, якщо ми слабкі вдома, – сказав Керрі. – Тому першою пріоритетною справою, що впливатиме на довіру до мене як дипломата і до нас як держави, яка допомагає іншим наводити лад, буде те, щоб Америка нарешті навела лад у своїх фінансах».

Іран, Росія, Близький Схід, Північна Африка – перші міжнародні пріоритети Керрі

Джон Керрі відповідав у четвер перед комісією Сенату на основні питання нинішньої зовнішньої політики США у світі.

Майбутній держсекретар США бачить серед «безпосередніх небезпечних проблем», насамперед ядерні розробки Ірану. Він вважає, що США, разом з іншими світовими державами, мають перешкодити Ірану виготовити його власну ядерну зброю.
Ми повинні вирішити питання з ядерною програмою Ірану
Джон Керрі

«Враховуючи нашу надзвичайну зацікавленість у нерозповсюдженні ядерної зброї, ми повинні вирішити питання з ядерною програмою Ірану. Президент Барак Обама сказав цілком ясно: ми зробимо все, що можливо, щоб перешкодити Іранові отримати ядерну зброю. І я повторюю тут сьогодні: наша політика – не стримування, а запобігання. І час до того, щоб домогтися нашої мети, збігає», – чітко заявив у четвер Джон Керрі.

У відповідь на вчорашню критику кількох сенаторів-республіканців щодо пасивності адміністрації Обами на Близькому Сході та у Північній Африці Джон Керрі захищав тут «вдумливий підхід», обіцяючи покращити позиції США у цих регіонах.

А щодо Росії Джон Керрі визнав «сповзання в останні роки назад» у стосунках Вашингтона з Кремлем і висловив сподівання у подоланні напруження відносин із Москвою.

Джон Керрі також сподівається покращити відносини з Пакистаном і ситуацію в Афганістані, де грядуть президентські вибори. Без 5 хвилин новий глава зовнішньої політики США також зобов’язався підтримувати права жінок у світі й конкретно займатися проблемами боротьби з глобальним потеплінням на планеті.

У 2004 році Джон Керрі як кандидат на посаду президента у виступах назвав Україну «стратегічно важливою державою у серці Європи», обіцяючи підтримувати її незалежність.

Відомо також, що сімейні корені Джона Керрі з єврейської родини Коенів із Бенешова (Чехія).
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG