Доступність посилання

ТОП новини

Проти раку і астми


Учені університету в місті Лінчепінгу в Швеції розробили препарат, який захищає пацієнта від побічних ефектів, що виникають у процесі лікування проти ракового захворювання. Цей же препарат паралельно посилює вплив на ракові клітини. Результати досліджень винайденого препарату опубліковані в останньому випуску журналу Translational Oncology.

Дослідження ініціювали навколо речовини під назвою манґафодіпір (mangafodipir), яку використовували як контрастну речовину у магнітно-резонансному скануванні. Фармакологи університету з’ясували, що ця речовина здатна захищати здорові клітини у процесі лікування ракового захворювання.

Зокрема, вчені помітили, що манґафодіпір стримує формування певних кисневих сполук, які є причиною виникнення побічних ефектів у хіміотерапії. Ці побічні ефекти пов’язані зі зниженням показників білих кров’яних тілець, що спричиняє появу різних інфекцій, включно з найфатальнішими.

Учені почали проводити дослідження на лабораторних мишах, додаючи до манґафодіпіру певні дози кальцію. Це створило більш стійке сполучення, яке давало позитивніший ефект у захисті здорових клітин. На даному етапі учені розпочали другу фазу дослідження препарату за участі пацієнтів із різних країн. Результати очікуються до кінця 2013 року.

Причини астми

Науковці Імперського коледжу в Лондоні провели широкомасштабне дослідження і знайшли переконливі докази того, як деякі конкретні типи праці спричиняють появу захворювання астмою. Результати дослідження опубліковані в інтернет-ресурсі Medicalnewstoday.

Учені вивчали дані майже 9,5 тисяч жителів Британії, народжених у 1958 році. З них 9% захворіли астмою до 42 років. Учені помітили, що захворювання мало прямий зв’язок із типом роботи пацієнтів.

Науковці, зокрема, зафіксували щонайменше 18 різновидів праці, які збільшують ризик появи астми. Чотири з них мають прибирально-очисний характер. Ще три різновиди пов’язані з тим, що робітники працюють із очищувальними препаратами.

Селяни, перукарі і співробітники друкарень також перебувають у сфері збільшеного ризику захворювання астмою. Наприклад, селяни можуть наразитися на астму в чотири рази більше, ніж люди, які працюють в офісах. Окрім препаратів і продуктів очищувального характеру, небезпеку астми збільшують також різні роботи, пов’язані з мукомольними, металообробними і текстильними професіями.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG