Доступність посилання

ТОП новини

Брутальне вбивство змусило росіян замислитися про домашнє насильство


У Росії обговорюють зміни до законів, щоб захистити жертв домашнього насильства. Увагу суспільства до проблеми привернула брутальна смерть жінки, як виглядає, від рук свого чоловіка. Щороку тисячі росіянок стають жертвами свавілля у родинах, але історія Кабанових може стати поворотнім моментом у подоланні проблеми, яку в Росії замовчують.

Коли Олексій Кабанов написав після Нового року у своєму блозі прохання про допомогу знайти дружину Ірину, то спершу до нього поставилися зі співчуттям. Але ця історія отримала жахливе продовження, коли поліція знайшла розчленоване тіло, а 11 січня Кабанов визнав, що вбив дружину після сварки. Ірині Кабановій було 39 років, вона народилася в Донецьку.

У Росії досі немає закону, який би стосувався саме домашнього насильства, і в цьому корінь проблеми, вважає російська правозахисниця Ольга Костіна.

«Головне для нас – домогтися закону, – каже вона – щоб захистити жертв таких злочинів і надати їм соціальні гарантії, які у будь-якому разі мають бути забезпечені Конституцією Росії».

Ольга Костіна входить до Громадської палати Росії, що радить Кремлю. На прес-конференції у Москві вона оголосила, що законопроект про профілактику домашнього насильства внесуть до Державної думи у лютому. Документ почали готувати ще у вересні, але після резонансної історії Кабанових ця тема отримала новий імпульс.

Спроби розв’язати проблему також наражаються на опір. «Це ліберали хочуть насадити західні цінності, щоб зруйнувати нашу родину», – пише один з коментаторів в інтернет-виданні «Взгляд».

За попередніми даними, автори законопроекту пропонують визнати домашнє насильство злочином, дати більше повноважень втручатися у конфлікт поліції і судам та вимагати від порушників проходити консультації.

Нині в Росії, за різними підрахунками, від домашнього насильства щороку помирає від 10 до 14 тисяч жінок, по одній кожні 40 хвилин! Тому новий закон, якщо його схвалять, може стати серйозним запобіжником, вважають правозахисники.

У суди дорога непроста

Юрист Марі Давтян, яка допомагає жертвам домашнього насильства, каже, що нині лише одна з десяти потерпілих жінок офіційно про це повідомляє.

«Жінка сама має подати до суду і довести, що стала жертвою злочину. Як ви розумієте, це практично неможливо в умовах домашнього насильства. Якщо жінка живе з тим, проти кого вона подала в суд, то це небезпечно», – зазначає Давтян.

Піти жінкам також нікуди. На всю Росію лише 40 притулків для жертв домашнього насильства.

У Росії в 1990-х роках вже були спроби змінити закони, але безрезультатні. Депутат із фракції «Єдина Росія» Салія Мурзабаєва підтримує новий законопроект, а нинішню ситуацію називає браком розуміння. «Мабуть, недостатнє усвідомлення проблеми. І є ті, хто вірить, що держава не повинна втручатися у сімейні справи», – каже вона.

Досвід європейських країн доводить, що зміни до законів таки допомагають жінкам вижити. У Литві, зокрема, після такого закону кількість випадків сімейного насильства впала на 70 відсотків, у Молдові – майже на третину.

Матеріал підготували: Мар’яна Драч і Tom Balmforth
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG