Доступність посилання

ТОП новини

У Малі урядові і французькі війська відбили в ісламістів важливе місто


Спалені пікапи – «бойові машини» ісламістів у місті Діабалі в Малі, яке у повстанців відбили раніше, 21 січня 2013 року
Спалені пікапи – «бойові машини» ісламістів у місті Діабалі в Малі, яке у повстанців відбили раніше, 21 січня 2013 року
У західноафриканській державі Малі урядові війська і військові Франції відновили в суботу урядовий контроль над містом Ґао, яке тривалий час було однією з головних твердинь повстанців-ісламістів.

Це найбільше за населенням місто на півночі Малі, регіоні, який контролюють ісламісти.

Франція почала операції проти повстанців у Малі близько двох тижнів тому, а минулого тижня приєдналася й до сухопутних боїв на прохання влади цієї країни, колишньої французької колонії. Нині Франція має в цій державі близько двох з половиною тисяч своїх військових. Африканські країни надали на допомогу Малі наразі близько 1 тисячі 900 військових.

Рада безпеки ООН раніше санкціонувала введення до Малі спеціальних міжнародних сил під проводом африканських держав і за підтримки європейських та інших держав світу – AFISMA («Міжнародна місія підтримки під африканським керівництвом у Малі»).

Майже дві третини території Малі на півночі цієї держави контролюють радикальні ісламісти. Їхні угруповання, частина яких пов’язана з терористичною мережею «Аль-Каїда», практично повністю взяли на себе контроль над регіоном після того, як у першій половині минулого року відбили цю частину країни в урядових сил спільно з повстанцями народу туарегів. Туареги спершу односторонньо проголошували там свою «державу Азавад», але потім відмовилися від цього, коли ісламісти відібрали в них контроль над регіоном.
XS
SM
MD
LG