Доступність посилання

ТОП новини

У День пам’яті Голокосту Кожара як голова ОБСЄ закликав боротися з нетерпимістю


Міністр закордонних справ України Леонід Кожара, який нині головує в Організації з безпеки і співпраці в Європі, вшановуючи Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту, закликав у неділю посили зусилля на боротьбу з нетолерантністю і наголосив на важливості навчати молодь теми прав людини активізувати зусилля у боротьбі з нетерпимістю, дискримінацією та злочинами на ґрунті ненависті.

«Цей день є сумним нагадуванням про жахливий злочин, вчинений проти безневинних людей. Лише в Україні понад сто тисяч осіб було вбито в Бабиному Яру, в тому числі масово розстріляно близько тридцяти чотирьох тисяч євреїв, – мовиться в заяві. – Сьогодні ми віддаємо шану жертвам Голокосту, а також тим відважним людям, котрі ризикували власним життям, рятуючи від загибелі євреїв і представників інших національностей».

«Ми не повинні забувати універсальні уроки з цих страшних подій. Нам необхідно подвоїти зусилля на запобігання та протидію нетерпимості, ненависті та дискримінації в усіх її формах, утверджувати повагу до всіх етнічних і релігійних груп», – заявив міністр.

«Навчати молоде покоління правам людини є одним із важливих кроків у цьому напрямі», – наголосив Кожара. За його словами, освіта молоді в галузі прав людини, передусім, із питань терпимості і недискримінації, належить до пріоритетів головування України в ОБСЄ цього року.

В Україні Президент Віктор Янукович у своєму зверненні з приводу цього дня заявив, що як Президент робитиме все, щоб в Україні і надалі панувала атмосфера толерантності, порозуміння та злагоди.

За його словами, «ми маємо бути рішучими у боротьбі із будь-якими спробами відродження тоталітарних ідеологій, проявами нетерпимості на етнічному ґрунті».

Генеральна асамблея ООН 2005 року проголосила 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту. Цього дня 1945 року радянські війська звільнили в’язнів нацистського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау на території Польщі.

У перебігу масового винищення нацистами євреїв у часи Другої світової війни, яке називають англійською мовою Голокост чи івритом Шоа, загинули, як вважають, близько 6 мільйонів євреїв із країн Європи. Аналогічні кампанії винищення нацисти проводили і щодо деяких інших груп, зокрема, ромів.
XS
SM
MD
LG