Доступність посилання

ТОП новини

Україна не збирається платити 7-мільярдний штраф «Газпрому» (європейська преса)


Прага – Чи не є вимога російського газового монополіста «Газпрому» до України виплатити штраф у сумі 7 мільярдів доларів «наміром покарання з боку Москви за спробу Києва бути незалежним», запитують європейські газети. Чимало видань також цитують українську сторону – зокрема, «Нафтогаз України», – яка заявляє, що не збирається платити Росії цей багатомільярдний штраф. Газети також нагадують, що Росія вже програла один міжнародний суд щодо подібної вимоги до західної енергетичної компанії. Оглядачі також переконані, що на саміті Україна – ЄС з усією гостротою знову постане «питання політичного судового переслідування Юлії Тимошенко нинішньою українською владою».

«Ще не вистигло висохнути чорнило на газовій угоді між Україною і Royal Dutch Shell у Давосі, – пише лондонська Financial Times, – як стало відомо про величезний газовий штраф у 7 мільярдів доларів, що його російський «Газпром» виставив Україні». У «Нафтогазі», як повідомляє впливова британська газета, попередили, що рахунок був виставлений їм ще до підписання угоди з Royal Dutch Shell. Але це не завадило відомому британському експертові Тімоті Ашу заявити: «Зрозуміло, що Москву обурило підписання угоди з Royal Dutch Shell», у Кремлі знали про це наперед, зазначає цей експерт. Аш також не виключає нової газової війни між Москвою і Києвом. Газета також повідомляє, що «Нафтогаз України» заперечує порушення своїх договірних зобов’язань з «Газпромом» і стверджує, що давно попередив про скорочення споживання російського газу. Офіційні особи в Києві також заявили Financial Times, що навряд чи заплатять цей штраф, маючи на увазі ймовірні кроки у відповідь з боку «Газпрому», що обіцяє довготривалу суперечку. Газета також розмірковує над тим, як вплине дана ситуація у газових стосунках між Україною й Росією на переговори Києва з МВФ, які розпочинаються цього тижня в українській столиці.

Чеська IDNES не виключає також, що 7-мільярдний штраф з боку «Газпрому» на адресу «Нафтогазу України» є «наміром покарати Київ за спроби його стати незалежними від Росії», насамперед в енергетичному секторі. Суперечка України і Росії щодо ціни на газ, як пише чеське видання, не припиняється від часу підписання у 2009 році тодішнім українським прем’єром Юлією Тимошенко 10-річного газового контракту, за яким Україна платить понад 430 доларів за тисячу кубів російського газу, що «набагато більше, аніж платять за газ західноєвропейські споживачі».

Чеська газета також публікує тут розлогий аналіз, де експерти прогнозують у перспективі більше енергетичних відмінностей між більш незалежними у цьому плані США та енергетично залежною Європою. Аналітики також вважають, що від 2020 року Європа купуватиме значно дешевші американські енергоносії, що покладе край енергетичній монополії Росії на старому континенті.

Ще одна британська газета – The Guardian – публікує у понеділок великий матеріал про нову справу, за якою Генпрокуратура України обвинувачує Юлію Тимошенко в організації вбивства донецького бізнесмена Євгена Щербаня. Видання інформує про заяви дочки Юлії Тимошенко, Євгенії, щодо абсолютної надуманості, на її думку, цього обвинувачення проти лідера української опозиції та його явну політичну вмотивованість. Тут також оприлюднено точки зору різних експертів, переконаних, що влада в Києві цим новим звинуваченням проти Тимошенко намагається підготуватися до саміту Україна – ЄС у кінці лютого, уникнути цим серйозної затримки підписання угоди з ЄС. Аналітики переконані, що справа Тимошенко знову буде в центрі уваги і під час саміту 26 лютого в Брюсселі, саме від її вирішення залежатиме підписання угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG