Доступність посилання

ТОП новини

У трьох провінціях Єгипту триває надзвичайний стан


Заворушення в Каїрі, 28 січня 2013 року
Заворушення в Каїрі, 28 січня 2013 року
У Єгипті опозиція відкинула в понеділок пропозиції провести переговори з президентом країни Мохаммедом Мурсі через невиконання, як там заявляють, їхніх вимог. Із минулого тижня тривають демонстрації опозиції в різних містах, включно з Каїром. Вони приурочені до другої річниці повстання в країні, яке призвело до повалення режиму Хосні Мубарака. Супротивники Мурсі звинувачують президента та його прибічників-ісламістів у зраді цілей повстання.

Ще у неділю пізно ввечері президент Єгипту Мохаммед Мурсі звернувся до опозиції з пропозиціями про переговори. «Немає жодної альтернативи діалогові, про що я заявив раніше, діалог – єдиний шлях вперед. Таким чином я звертаюся до політичних лідерів опозиції із пропозицією провести завтра діалог стосовно небезпечної ситуації, в якій ми перебуваємо тепер та про визначення порядку і умов діалогу», – сказав Мурсі.

Та опозиція не схильна поки що йти на переговори з президентом і його прибічниками-ісламістами. За словами одного з її лідерів, Нобелівського лауреата Мохаммеда ель-Барадея, Мурсі повинен взяти на себе відповідальність за кривавий безлад в країні, сприяти формуванню уряду національного порятунку та внесенню поправок до конституції, які б відповідали інтересам усіх громадян. «Без цього будь-який діалог буде лише марною тратою часу», – вважає ель-Барадей.

Тобто наразі опозиція не бачить сенсу в цих переговорах. Президент Мохаммед Мурсі призначав раніше ці переговори на 18-у годину за київським часом.

Один із лідерів лівої опозиції Єгипту Хамдін Сабахі сказав у понеділок, що опозиція не відмовляється від діалогу як такого, але нагадав також, що опозиціонери вже мають досвід із минулого року, коли після переговорів з опозицією Мохаммед Мурсі видав репресивні декрети.

Заворушення в Єгипті
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:30 0:00

Президент Мурсі оголосив надзвичайний стан на 30 днів у трьох провінціях

У неділю президент Єгипту оголосив надзвичайний стан терміном на місяць у трьох провінціях країни. «Для припинення кровопролиття, підтримки безпеки від вандалів і порушників закону, для захисту громадян, я вирішив, згідно з конституцією, оголосити про запровадження надзвичайного стану в провінціях Порт-Саїд, Суец та Ісмаїлія на 30 днів, рівно з півночі сьогоднішнього вечора», – повідомив президент Єгипту в неділю увечері.

У згаданих провінціях, зокрема, в їхніх центрах, однойменних містах, за останні дні в безладах загинули вже десятки людей. У Порт-Саїді загинуло найбільше – до 50 осіб. Насильство спалахнуло тут після засудження до смертної кари футбольних фанів за минулорічні події в Порт-Саїді. Тоді в бійці між уболівальниками місцевої команди і клубу з Каїра загинули 74 особи. Демонстрації опозиції тривають і в Каїрі.

Постраждалому від подразливого газу промивають очі водою, Каїр, 28 січня 2013 року
Постраждалому від подразливого газу промивають очі водою, Каїр, 28 січня 2013 року
​Міністерство закордонних справ України поки що не наголошувало особливо про якісь загрози для українських туристів у Єгипті у зв’язку зі згаданими подіями. На сайті МЗС розміщені лише загальна інформація про порядок надання допомоги українським громадянам в Єгипті з боку посольства (Каїр) і консульств України в цій країні, в Александрії та Каїрі. А посольство України в Каїрі у понеділок попередило громадян України в Єгипті про «небезпеку перебування в країні у ці дні» та рекомендувало українцям дотримуватися умов надзвичайного стану в трьох згаданих провінціях Єгипту. Тут також є рекомендації українським туристам в Єгипті – «проводити час у межах територій відпочинку і не намагатися самостійно відвідувати міста».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG