Доступність посилання

ТОП новини

Нове запрошення Ірану на переговори


Кадр іранського державного телеканалу для закордону «Аль-Алам»: як стверджує канал, це саме та ракета, якою запустили в космос мавпу (а потім успішно повернули), 28 січня 2013 року
Кадр іранського державного телеканалу для закордону «Аль-Алам»: як стверджує канал, це саме та ракета, якою запустили в космос мавпу (а потім успішно повернули), 28 січня 2013 року
Провідні держави світу запрошують Іран на переговори у лютому, щоб обговорити ядерну програму країни. Офіційний Тегеран відкидає підозри про те, що хоче отримати ядерну зброю, але світова спільнота вимагає доказів.

Шість із провідних держав світу закликають Іран сісти за стіл переговорів. Таку вимогу Франції, Німеччини, Великої Британії, Китаю, Росії і Сполучених Штатів оприлюднив у Брюсселі Майкл Манн, речник верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка координує ці переговори з боку світової спільноти. Спершу Іранові пропонували зустрітися 28 і 29 січня у Стамбулі, але Іран не погодився.

Представник Євросоюзу звинуватив Тегеран у зриві переговорів. «Ми продовжували пропонувати терміни з грудня. Ми дуже розчаровані, що іранці досі не погодилися на таку зустріч», – сказав Майкл Манн.

Нарешті визначитися з місцем переговорів закликав у Москві і міністр закордонних справ Сергій Лавров.

«Ми готові зустрічатися в будь-якій точці якомога швидше. Вважаємо, що суть наших переговорів набагато важливіша від антуражу, який той чи інший населений пункт може створити. І розраховую, що все-таки здоровий глузд переможе, і ми перестанемо капризувати, немов малі діти», – заявив російський дипломат.

Із пропозиціями провести зібрання з ядерної програми Ірану вже виступили Казахстан, Швеція, Швейцарія і Туркменистан, повідомили іранські дипломати. Міністр закордонних справ Ірану Алі Акбар Салегі запевнив, що Іран хоче, щоб переговори були результативними для обох сторін, але дати не назвав.

Іран стане лідером ісламського світу?

Іран таким чином демонструє свої геополітичні амбіції, каже у коментарі Радіо Свобода український експерт-міжнародник, професор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Григорій Перепелиця.

Після того, як Ірак був розгромлений під час іраксько-американської війни, фактично утворився вакуум впливу на цьому дуже важливому нафтоносному джерелі світу
Григорій Перепелиця
«Для Ірану відкриваються перспективи бути лідером в мусульманському світі і здійснювати регіональне домінування в Середній Азії, де наявна переважна більшість енергетичних ресурсів світу. Після того, як Ірак був розгромлений під час іраксько-американської війни, фактично утворився вакуум впливу на цьому дуже важливому нафтоносному джерелі світу. Звісно, для Ірану відкриваються шалені перспективи бути регіональним лідером», – зауважує професор.

Щоб приборкати ядерні амбіції Ірану, Рада безпеки ООН оголосила перші санкції проти цієї країни ще 2006 року, але керівники цієї держави продовжують наполягати, що їхня ядерна програма має виключно мирну мету.

Попередній раунд переговорів між Іраном і шістьма провідними ядерними державами безрезультатно закінчився у Москві у червні минулого року.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG