Доступність посилання

ТОП новини

Україна готова до газової війни з Росією (світова преса)


Прага – Світові видання не виключають, що Росія готова до тривалої газової війни з Україною, і цьому підтвердженням є рахунок у 7 мільярдів доларів, висунутий Києву як штраф за недобір газу, згідно з чинним контрактом із «Газпромом». Чимало аналітиків вважає, що «російський газовий монополіст готовий іти до міжнародного суду», щоб покарати Україну за спроби досягнути незалежності від стратегічного тиску Москви. Лють Кремля викликають наміри України інтегруватися до ЄС та опір Києва спробам Москви втягнути його до проросійського Митного союзу. Експерти також вважають, що цього разу двобій між Україною й Росією обіцяє бути тривалим і впертим. Аналітики також кажуть, що Захід не має визначеної політики щодо цього і тим часом лише закликає сторони до дотримання раніше укладених між ними угод.

Австрійська Der Standard не виключає початку нової газової війни між Росією й Україною. Газета цитує відомих енергетичних експертів, які кажуть, що вже пролунав «попереджувальний постріл» з боку Росії у вигляді газового штрафного рахунку Києву в 7 мільярдів доларів за недобір, згідно з контрактом, російського газу. Україна має щороку купувати до 52 мільярдів кубічних метрів блакитного палива від «Газпрому», але минулого року вона купила лише 25 мільярдів кубічних метрів цього газу. Тому Москва вимагає штраф за недобрані мільярди кубічних метрів. Експерти кажуть, що Росія готова йти з цього приводу до міжнародного арбітражу, але висловлюють скептицизм, вважаючи це виграшним насамперед для адвокатів. Газета з Відня також нагадує, що подібний позов на адресу німецької компанії RWE «Газпром» вже програв.

Польська Rzeczpospolita вважає, що «Київ вже готовий до війни» з Росією у питаннях газу, і деякі політики закликали до проведення надзвичайної сесії Верховної Ради з цього приводу. Владна Партія регіонів всю вину за таку ситуацію з Росією покладає на ув’язненого колишнього прем’єра Юлію Тимошенко, яка, за їхніми словами, підписала дуже невигідний для України газовий контракт із «Газпромом», за що й перебуває в ув’язненні. Прихильники ж Тимошенко вважають, що Україна тепер може подавати на «Газпром» до суду за не відповідні газовому контрактові дії, бо там, мовляв, записано право споживача газу переглядати обсяги постачання за півроку наперед. Газета з Варшави вважає, що тут є набагато глибші політичні причини такої поведінки Москви, яка не бажає євроінтеграції України та її більшої стратегічної незалежності від Росії.

Брюссельське видання EUObserver не виключає, що вже найближчими днями Росія «обмежить постачання газу до України та ускладнить ситуацію з постачанням блакитного палива для країн ЄС». Але, як цитує видання українських експертів, цього можна очікувати від «Газпрому» лише в разі тривалого потепління в Європі цими та наступними днями. Експерти посилаються на дипломатів ЄС, які нібито не виключають такої загрози найближчими днями чи наступного тижня. Аналітики також кажуть, що таким чином Росія намагається захопити «Нафтогаз України» та українську газотранспортну систему, яку в Москві й оцінили вже у 7 мільярдів доларів. Видання з Брюсселя також не має сумніву, що приводом для таких дій «Газпрому» став, серед іншого, 10-мільярдний газовий контракт Києва з Royal Dutch Shell, який розглядають переломним у віддаленні України від російського блакитного палива в перспективі 5–10 наступних років. Посол України в ЄС Костянтин Єлісєєв закликає тут Брюссель підтримати Київ з метою зменшення тиску з боку Кремля з намаганням Москви провалити європейський вибір України. Єлісєєв також вважає, що ЄС має вкласти гроші у ремонт української ГТС, лобіювати для України кредит від МВФ та якнайшвидше підписати з нинішньою українською владою Угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі.

Американське аналітичне видання Stratfor вважає теперішню міжнародну ситуації для України досить складною, коли вона опиняється, внаслідок внутрішніх проблем із демократією, чи не один на один з Росією. Для американських аналітиків зрозуміло, що вага цієї вже історичної газової суперечки вартує незалежності України, якої в Москві не бажають. Тому видання зі США резюмує: «Враховуючи важливість цієї суперечки для сторін, жодна з них, ймовірно, не здасться так легко. Але з урахуванням нинішніх проблем України ці незгоди триватимуть у довготривалій перспективі».

Лондонська Financial Times вважає, що ця криза і насильницька тактика Москви щодо України «штовхають останню до Європи». Тому газета переконана, що настав час для Києва виконати умови МВФ, провести суворі структурні реформи, погодитися з умовами ЄС щодо підписання широкої Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі, які вимагають припинити переслідування і звільнити з ув’язнення Юлію Тимошенко. Для цього влада Президента Януковича, як пише газета з Лондона, має також припинити відхід від демократичних норм, відновити свободу преси. Видання також заспокоює тих європейських політиків, які боялися, що тверда політика Європи щодо влади в Києві може штовхнути Україну в обійми Росії. «Бо газовий штрафний рахунок Росії від минулого тижня, – як зауважує Financial Times, – зменшить бажання українського керівництва кинутися в обійми до Москви, як це спостерігалося напередодні».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG