Доступність посилання

ТОП новини

Знищення бойовиками у Малі стародавніх рукописів «стерло б історію» – експерт


Французькі війська прибувають в Тімбукту, 28 січня 2013 року
Французькі війська прибувають в Тімбукту, 28 січня 2013 року
Прага – Ісламські бойовики, які контролювали Тімбукту на півночі Малі 10 місяців, як побоюються фахівці, могли знищити старі ісламські манускрипти ще 12-го століття. В бібліотеці Інституту Ахмеда Баби в Тімбукту під егідою ЮНЕСКО їх зберігалося тисячі. Самі екстремісти заявляли ще за тиждень перед відступом перед військами Франції і Малі, що вони знищили тут ті манускрипти, «котрі їхня релігія не сприймає». Мауро Нобілі, дослідник манускриптів із Тімбукту, який працює в Кейптауні (Південна Африка), відповів Радіо Свобода, насамперед, на запитання про достовірність цих вісток.

– Ці новини не були підтверджені. Ми бачили відеокадри в новинах із Тімбукту, але упродовж 8 днів не мали змоги увійти в контакт із нашими колегами в Тімбукту. Навіть з розмов із групою дослідників з Інституту Ахмеда Баби, які втекли до Бамако (столиця Малі), зрозуміло, що й вони не знають чогось нового про те, що сталося в Тімбукту. Інформація суперечлива. Вчора у новинах казали, що рукописи були спалені. Сьогодні вранці у вістках повідомляють, що більша частина рукописів була вилучена з Інституту. Ситуація дуже заплутана.

– Наскільки суттєвою була б втрата, якби повідомлення про нищення стародавньої колекції Тімбукту підтвердилися?

– Якби так сталося, то це б означало, що цілий величезний фрагмент історії Західної Африки стертий. В Інституті Ахмеда Баби зберігалося донедавна 20 тисяч рукописів 13-14-го та пізніших століть. Це десь чверть усіх історичних манускриптів регіону. Якщо нищення буде підтверджене, то це буде великою бідою.

– Чи маєте Ви якусь інформацію про нищення екстремістами якихось текстів Корану тут?

– Якби це сталося, то це, чесно, було б абсурдом. Могли б це бути якісь манускрипти суфійського змісту, котрі не мали би сподобатися екстремістам. Це вперше така ситуація з позицією бойовиків. Бо перед цим ісламісти Малі, які захопили Тімбукту, заявляли і демонстрували відкрито з Інституту, що вони зацікавлені в збереженні манускриптів… Але це було, щонайменше, тиждень тому.

– Наскільки постраждали інші колекції культурної спадщини в Африці під час руйнування ісламських центрів?

– Бойовики зруйнували багато могил суфіїв в Тімбукту. Багато святих місць були знищені тут з початку захоплення екстремістами Малі. Релігійні екстремісти доводили до подібних проблем в Сомалі, в Лівії – після падіння режиму Каддафі. Були спроби зруйнувати могили святих у Тунісі… Це одна з проблем з ісламськими фундаменталістами, які одержимі ідеєю, що захоплення іншими святинями, святими, відволікатиме людей від поклоніння Богові.

Інтерв’ю записав Frud Bezhan

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG