Доступність посилання

ТОП новини

Пукач сів на довічно і чекає у в’язниці на Кучму й Литвина (ВІДЕО)


Олексій Пукач після зачитаного вироку, Київ, 29 січня 2013 року
Олексій Пукач після зачитаного вироку, Київ, 29 січня 2013 року
Київ – Олексій Пукач засуджений до довічного ув’язнення з конфіскацією майна за вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Утім, адвокати потерпілих наголошують, що суд не в повній мірі встановив мотиви злочину. Сам засуджений, після проголошення вироку, заявив, що рішення суду буде зрозумілим, коли поряд з ним опиняться Леонід Кучма та Володимир Литвин, які можуть розповісти про мотиви вбивства Гонгадзе.

Суд довів провину колишнього начальника Департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексія Пукача у вбивстві журналіста Георгія Гонгадзе.

«Суд приходить до висновку про необхідність призначення Пукачу покарання у вигляді довічного позбавлення волі», – оголосив суддя Андрій Мельник.
Вбивця Гонгадзе вказує на Кучму і Литвина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:53 0:00

Суд не встановив мотиви вбивства Гонгадзе – Федур

Утім, адвокат матері вбитого журналіста Лесі Гонгадзе Андрій Федур вважає, що суд не в повній мірі встановив мотиви злочину.
Очевидно, що мова має йти про замовне вбивство
Андрій Федур

«Таким вироком я не можу бути задоволений. Для мене є дуже сумнівним постановлення такого вироку, за обставин, що, фактично, не вказано судом, який був умисел. Суд там щось згадав, що буцім з кар’єристичних міркувань він виконав чиюсь вказівку. Якщо так, то, очевидно, що мова має йти про замовне вбивство», – наголосив Федур.
Олексію Пукачу оголосили вирок
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суд перебував під тиском – Теличенко

У свою чергу, адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко повідомила, що подаватиме апеляційну скаргу на вирок Олексію Пукачу. За її словами, суд навіть не залучив до процесу усіх свідків, на допиті яких наполягали адвокати потерпілої сторони, зокрема, колишнього Президента Леоніда Кучму і нині депутата Верховної Ради Володимира Литвина.
Пукач називав нарівні і Кравченка, і Кучму, і Литвина як осіб, з якими він перебував у змові, замислюючи вбивство журналіста Гонгадзе
Валентина Теличенко

«Суд залишив у показах Пукача згадку про колишнього міністра внутрішніх справ Кравченка, але з невідомої мені причин опустив прізвища Кучми і Литвина. Насправді, в судовому засідання Пукач називав нарівні і Кравченка, і Кучму, і Литвина як осіб, з якими він перебував у змові, замислюючи вбивство журналіста Гонгадзе. Гадаю, що це наслідок того, що суд перебував під впливом сторонніх осіб», – зауважила Теличенко.

Запитаєте про мотив і про умисел у Литвина та Кучми – Пукач

Водночас, представник Держобвинувачення Володимир Шилов запевняв журналістів, що Олексій Пукач не вказував Леоніда Кучму та Володимира Литвина як на осіб, причетних до вбивства Гонгадзе.
Він посилався на ці прізвища, про обставини спілкування з цими особами, але жодного разу не посилався як на осіб, які були причетні до вбивства
Володимир Шилов

«Він неодноразово посилався на ці прізвища, він повідомляв про обставини спілкування з цими особами, але він жодного разу не посилався на цих осіб як на осіб, які були причетні до вбивства», – сказав Шилов.

Запитаєте про мотив і про умисел у Литвина та Кучми
Олексій Пукач
Утім, Олексій Пукач на запитання судді, чи розуміє він оголошений вирок, заявив, що рішення суду буде зрозумілим, коли Кучма і Литвин опиняться поряд. На уточнюючі запитання журналістів, засуджений сказав: «Я все розповів під час слідства і під час суду. Тому запитаєте про мотив і про умисел у Литвина та Кучми».

Убивство Георгія Гонгадзе було скоєне восени 2000 року.

15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у його вбивстві трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України: Валерія Костенка, Миколу Протасова і Олександра Поповича – і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком від 12 до 13 років.

Олексій Пукач перебував у розшуку від 2005 року. 21 липня 2009 року в селі Молочки Чудновського району Житомирської області його затримали правоохоронці.

Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG