Доступність посилання

ТОП новини

Чи приєднаються Кучма і Литвин до генерала Пукача? (Європейська преса)


Прага – Ціла низка європейських газет констатує, що український суд через 13 років після вбивства журналіста Георгія Гонгадзе засудив на довічне ув’язнення генерала міліції Олексія Пукача, четвертого учасника вбивства відомого журналіста. Але, як зауважують оглядачі, «колишнього главу України Леоніда Кучму український суд виправдав у цій справі до кінця». «Україна завершила політичну справу з вбивством Гонгадзе, – як пишуть деякі газети, – в кримінальному порядку». Крім цього, дехто у Європі вважає, що саме економічна криза «вдарила» по свободі преси у світі, включно з Україною.

Польська Gazeta Wyborcza інформує про довічний вирок суду в Києві четвертому, головному вибивці українського журналіста Георгія Гонгадзе, колишньому генералові міліції Олексієві Пукачу. Але, як цитує видання слова адвоката вдови загиблого Мирослави Гонгадзе Валентини Теличенко, суд у вироку не назвав імена колишнього Президента України Леоніда Кучми та його колишнього глави Адміністрації Володимира Литвина, хоча в своєму останньому слові на суді Пукач сказав, що він погодиться з вироком лише тоді, коли з ним «у клітці будуть Кучма та Литвин». Ні захист Мирослави Гонгадзе, ні адвокати Олексія Пукача вироком не задоволені, зазначає газета з Варшави.

Чеська IDNES нагадує, що генерал Олексій Пукач раніше назвав серед замовників вбивства Гонгадзе й ім’я Леоніда Кучми. Але, як зауважує газета з Праги, «колишній Президент не був обвинувачений в організації вбивства, а лише у перевищенні своїх службових повноважень», що призвело до вбивства Гонгадзе. Однак, як пише видання, українські суди зрештою виправдали колишнього керівника держави.

Лондонська Financial Times цитує американського журналіста українського походження Ярослава Кошіва, автора книги про вбивство Георгія Гонгадзе, який сказав: «Це іронічний підсумок 13-річної справи Гонгадзе – коли Президент Віктор Янукович, дозволивши Леонідові Кучмі уникнути правосуддя, запроторив до в’язниць своїх провідних політичних супротивників, колишнього Прем’єр-міністра Юлію Тимошенко і колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, за зловживання службовим становищем».

Московська «Комерсант» вважає, що «Україна завершила політичну справу з убивством Георгія Гонгадзе в кримінальному порядку», коли вбивця журналіста, генерал міліції Олексій Пукач, отримав довічне ув’язнення. Газета зауважила, що суд не взяв до уваги так звані магнітофонні записи майора Миколи Мельниченка та відмовився від формулювання «замовне вбивство», бо таким шляхом неможливо довести вину без виявлення замовників вбивства. Адвокати родини Гонгадзе кажуть, що суд в Києві так і не назвав мотиви цього вбивства.

Австрійська Der Standard вважає, з посиланнями на дослідження «Репортерів без кордонів», що падіння рівня свободи преси у світі, включно з Австрією та Україною, пов’язане також до певної міри з економічною кризою. Сама журналістська організація з Парижа вважає, що «економічний тиск ставив багато західних видань в економічну залежність» упродовж 2012 року. Віденська газета звертає увагу, що й Австрія скотилася у рейтингу «Репортерів без кордонів» на шість позицій, до 12-го місця, та залишилася все ж серед 15 країн, де свобода преси найкраща у світі. Україна в цьому рейтингу втратила за 2012 рік 10 позицій і перебуває на 126-му місці серед майже 180 країн світу.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG