Доступність посилання

ТОП новини

Візит керівника МЗС до Брюсселя затьмарили новини з України


Катрін Аштон
Катрін Аштон
Брюссель – Голова українського зовнішньополітичного відомства Леонід Кожара у середу в Брюсселі зустрівся із єврокомісарами, євродепутатами та головою європейської дипломатії Катрін Аштон. Однак, ці перші контакти Кожари на посаді міністра закордонних справ із представниками ЄС пройшли у доволі несприятливій атмосфері. Затьмарила візит звістка про неочікуване переведення з лікарні до колонії прооперованого екс-міністра Юрія Луценка.

У середу представники євроустанов були неприємно здивовані інформацією про переведення із київської лікарні до в’язниці щойно прооперованого екс-міністра Юрія Луценка. Це й наклало дуже негативний відбиток на весь перший візит до Брюсселя голови українського дипломатичного корпусу.

Як повідомили Радіо Свобода у Єврокомісії, на зустрічі із єврокомісаром із питань розширення та політики сусідства Штефаном Філе однією з головних тем були проблеми реформ українського правосуддя, зокрема, проблеми так званих «політичних судочинств» та поводження із ув’язненими колишніми представниками уряду, насамперед, Юрієм Луценком та Юлією Тимошенко.

Зранку єврокомісар з питання розширення ЄС Штефан Філе оприлюднив заяву щодо того, що він «занепокоєний переведенням Луценка з лікарні до в’язниці, яке сталося невдовзі після проведення серйозної хірургічної операції».

Як наголошується у цій заяві, Єврокомісія продовжить ретельно відслідковувати ситуацію навколо Луценка і вкотре закликала українську владу поставитися відповідально до ризиків для його здоров’я. Комісар Штефан Філе до того ж зауважує, що Єврокомісія продовжуватиме стежити за виконанням висновків грудневого засідання Ради міністрів закордонних справ ЄС щодо України.

Характерно, що саме там пролунав черговий заклик «негайно вирішити проблеми політично-мотивованих справ, забезпечення належних умов ув’язнення та меддопомоги».

Аштон радить Україні впритул зайнятися проблемами правосуддя

У середу ввечері до заяв єврокомісара долучилася ще одна – цього разу від верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, яка після зустрічі із українським міністром зазначила: «Я знову нагадала (Леонідові Кожарі – ред.), як важливо, щоб Україна зайнялася впритул випадками вибіркового правосуддя і запобігала їх повторенню. У цьому контексті я висловила стурбованість з приводу останніх подій, пов’язаних із Юлією Тимошенко і її найближчими соратниками, а також щодо загального політичного контексту, в якому ці події відбуваються. Ми також торкнулися нинішньої новини щодо вранішнього несподіваного переведення Юрія Луценка з лікарні назад до в’язниці».

Міністр закордонних справ, відповідаючи на питання Радіо Свобода, зазначив, що поінформував представників ЄС щодо проблемних питань, зокрема, надав інформацію щодо Тимошенко та Луценка, яка була у розпорядженні МЗС.

«Луценко сам вибирав собі клініку, яка є приватною, – пояснює міністр. – Медичні процедури завершилися, і лікарі, в принципі, сказали, що не знають, що далі робити. Тому після завершення всіх медпроцедур пан Луценко був переведений назад до колонії. Якби пан Луценко, скажімо, хотів лікуватися не два, а три тижні, гадаю, це питання також було б вирішене позитивно. Але на цей час лікарі не бачать додаткових підстав для його подальшого лікування у стаціонарі», – сказав Леонід Кожара.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG