Доступність посилання

ТОП новини

Керрі як держсекретар США буде твердішим до влади в Україні – оглядачі


Джон Керрі
Джон Керрі
Нью-Йорк – У Вашингтоні сенатор Джон Керрі, якому у грудні місяці виповниться 70, став наступним державним секретарем США, тобто міністром закордонних справ. Майже одностайно підтриманий Сенатом американського Конгресу, вже наступного тижня Керрі замінить на цій посаді Гілларі Клінтон, яка йде у відставку. Зі вступом на посаду нового державного секретаря очікують, що зовнішньополітичний курс Сполучених Штатів не зміниться. Хіба що можливі зміни деяких акцентів зовнішньої політики.

Відомо, що Джон Керрі надає великого значення просуванню американського бізнесу поза межами Сполучених Штатів. Він також прагне використовувати питання економічного розвитку у взаєминах з такими країнами, як Лівія та Єгипет. Про це Керрі говорив під час сенатських слухань, на яких колеги підтримали його призначення.

Також, як зауважила газета The Wall Street Journal, Керрі у Сенаті активно обстоював залучення інших світових економічних потуг до заходів боротьби з глобальними кліматичними змінами. У цьому питанні його підтримують законодавці-демократи, але доволі прохолодно ставляться колеги-республіканці.

Сенатор-демократ Дік Дурбін після затвердження кандидатури Джона Керрі зауважив: «Його пристрасне обстоювання безпеки й справедливості країни й світу, його глибоке почуття патріотизму і відданість найважливішим американським цінностям достатньо добре задокументовані. Хоча я й шкодую, втрачаючи його як колегу в Сенаті. Я не уявляю собі кращої особистості на посаді наступного державного секретаря нашої країни».

Керрі воював у В’єтнамі, але засуджував війну

Республіканці, сенатські колеги демократа Джона Керрі, всі, за винятком трьох, проголосували за його кандидатуру.

Вони, подібно до демократів, назагал позитивно оцінюють його діяльність, хоча й з меншим ентузіазмом.

Республіканці не забули того факту, що Джон Керрі – відзначений бойовими нагородами, ветеран В’єтнамської війни – став після демобілізації активним критиком цієї війни, брав участь у русі протесту.

Тим не менше, сенатор Боб Коркер, назагал консервативно наставлений республіканець, вітав призначення Керрі наступним державним секретарем.

«На мою думку, мати таку людину, як сенатор Керрі, який усе своє життя мав до діла з політичними питаннями, розуміє історію та проблеми, які пов’язують нас з іншими країнами або відокремлюють, – я гадаю, що мати такого, як він, нашим представником буде вельми доброю справою», – сказав Боб Коркер.

Варто зазначити, що Джон Керрі відвідував Україну, добре ознайомлений із ситуацією в ній, з політикою як щодо України, так і в регіоні. І, як вважають оглядачі, він займатиме твердішу позицію щодо влади в Україні.

Гілларі Клінтон – майбутній президентський кандидат?

Пару днів тому президента Барака Обаму запитали журналісти, чи він підтримає Гілларі Клінтон, яка йде у відставку 1 лютого, якщо вона висуне свою кандидатуру на президентських виборах 2016 року.

Принагідно варто нагадати, що Гілларі Клінтон була суперницею Обами під час передвиборної кампанії 2008 року.

Обама прямої відповіді не дав, сказавши, що він лише кілька днів як почав другий термін правління. Тим не менше, у Вашингтоні мало хто сумнівається у тому, що Гілларі знову кандидуватиме на президента.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG