Доступність посилання

ТОП новини

Ужгородським студентам уріжуть стипендії?


Ужгород – В Ужгороді скандал навколо найбільшого й найстарішого вишу Закарпаття – Національного університету. Цього тижня у соціальних мережах з’явилася інформація, що у другому семестрі стипендії студентам призначатимуть за новими правилами. Студенти пишуть листи до Міністерства освіти, у ситуацію втрутилися народні депутати. Водночас ректор вишу переконує: ніяких кардинальних змін не відбудеться, стипендії нараховуватимуть по-старому. У середу студенти ініціювали зустріч із ректором.

Про непрозорість нарахування стипендій в Ужгородському національному університеті з другого семестру пишуть нині у соціальних мережах ледь не всі студенти вишу. Цю тему обговорюють у Закарпатті на телебаченні, про неї пишуть газети. За чинним законодавством, сьогодні на стипендію має право студент з середнім балом 4 за п’ятибальною шкалою. Студенти ж пишуть, що їм стало відомо про підвищення середнього стипендіального балу, внаслідок чого грошей буде позбавлено багатьох, каже майбутній медик Василь.

«Найбільше обурює те, що нам повідомили про нові критерії нарахування стипендій не до сесії, коли ще можна щось було б змінити, десь підучити, а після неї. А до того викладачі нас переконували, що нічого не зміниться», – скаржиться Василь.

На початку тижня про початок перевірки законності нарахування стипендій у вишах Закарпаття оголосила місцева прокуратура. У середу у ситуацію втрутилася народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань науки та освіти Лілія Гриневич. Вона надіслала листи ректорові УжНУ Федору Ващукові та голові Державної фінансової інспекції України, в яких просить роз’яснити ситуацію, що склалася з невиплатою стипендії частини студентів УжНУ.

«Підозрюю, що це може бути пов’язане з економією бюджету вишу. Але з цим треба розібратися. Наше завдання – захистити студентів», – каже Гриневич.

Керівництво вишу закиди відкидає

Федір Ващук, ректор Ужгородського національного університету, здивований таким ажіотажем навколо призначення стипендій. Він каже, що ситуацію роздули окремі політики та несумлінні журналісти. Ректор переконує, що керівництво вишу не може самовільно визначати критерії призначення стипендій, бо для цього існують урядові постанови.

«Я взагалі не знаю, звідки виникло питання про нові критерії перерахунку стипендій, бо стипендії на другий семестр будуть призначатися в другій половині лютого. Зараз триває процес нарахування – ми отримуємо пропозиції від стипендіальних комісій кожного факультету», – заявляє Ващук.

30 січня студенти звернулися до ректора з проханням роз’яснити ситуацію. За результатами зустрічі голова студентського профкому Андріана Завадяк повідомила Радіо Свобода, що студенти з’ясували всі питання з керівництвом вишу, їх запевнили, що бал для стипендії ніхто не зменшуватиме.

«Це справді виявилося ситуацією, роздутою в соціальних мережах. Є постанова уряду, і нас переконали, що її дотримуватимуться», – каже Андріана.

Натомість Федір Ващук в розмові з кореспондентом Радіо Свобода повідомив таке: «Я не хочу всіх секретів відкривати, але ми ще додаткові обґрунтування пишемо, готуємо листи разом із студентами, а вони молодці, що підключилися, також до Міносвіти. Якщо нам допоможуть з витратами на комунальні послуги, то зекономимо кошти і перекинемо їх додатково на стипендії».

Студенти Ужгородського національного університету також звернулися з листами до голови Закарпатської обласної державної адміністрації, голови обласної ради та міністра Дмитра Табачника з проханням попри всі заяви контролювати ситуацію. В УжНУ сьогодні навчається близько семи з половиною тисяч студентів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG