Доступність посилання

ТОП новини

Суперечка про геїв поділила польську партію влади


сейм Польщі
сейм Польщі
Варшава – Дискусії про так звані «цивільні партнерства» розсварили польську урядову коаліцію. Вперше у польській партії влади настільки виразно намітилася лінія поділу на ліберальний та консервативний табори. Значна частина підконтрольної прем’єр-міністрові Дональдові Тускові партії «Громадянська платформа» не послухала свого лідера й відкинула законопроект про узаконення статусу сімей, які живуть «на віру». Рішення польського Сейму, який проголосував проти впровадження у Польщі цивільних партнерств, обурило тих, хто живе, не реєструючи відносини.

27-річний варшав’янин Кшиштоф Клещ каже, що рішення парламенту його приголомшило. Він вважає, що політики, які відкинули законпроект про цивільні партнерства, керувалися не логікою й не турботою про громадян, а своїми стереотипними уявленнями.

«У мене нема ніяких сумнівів у тому, що такий закон потрібен. Право повинно розвиватися разом із дійсністю, яка змінюється. Те, що такі неформальні пари існують – це факт, причому вони існують не тільки в гомосексуальних середовищах, але передусім у гетеросексуалів. Добре було б, щоб існував якийсь цивільний договір, який надавав би таким парам певні права, але також і обов’язки», – сказав Радіо Свобода молодий чоловік. За словами Клеща, голосування в Сеймі переконало його, що депутатів потрібно обирати дуже свідомо. «Не можна керуватися принципом обирання меншого зла», – говорить він.

Незадоволені перебігом голосування у Сеймі й колеги Кшиштофа, які організували своєрідну акцію протесту. 46 депутатів із польської партії влади «Громадянська платформа» отримали понад 400 тисяч електронних листів від обурених перебігом голосування громадян країни. Акцію надсилання листів організувала редакція ліберального часопису «Liberte!». Таким чином польські ліберали вирішили, так би мовити, подякувати депутатам, які порушили партійну дисципліну й голосували всупереч лінії своєї партії.

Партнерства суперечать конституції?

Депутатів «Громадянської платформи», які дотримуються традиційних цінностей, не зумів переконати навіть лідер цієї партії, прем’єр-міністр Дональд Туск. Перед голосуванням він приїхав до Сейму, щоб нагадати своїм однопартійцям, що сотні тисяч поляків, які живуть «на віру», позбавлені елеменатарних прав. Тому, говорив прем’єр, потрібно ухвалити закон, який надасть цим людям право успадковувати спільно нажите майно, отримувати інформацію про стан здоров’я партнера, а також вирішувати, де в разі смерті поховати свою «другу половину». Та вмовляння прем’єра не допомогли. Частина депутатів провладної фракції проголосувала так само, як праві опозиційні партії та коаліційна «Селянська партія».

Ідейний лідер непокірних депутатів, польський міністр юстиції Ярослав Ґовін заявив, що законопроекти про цивільні партнерства не відповідають польській конституції. Він нагадав депутатам про запис в основному законі країни, де сказано, що сім’я – це союз чоловіка і жінки. Тим часом, наголошує Ґовін, в усіх трьох поданих на розляд Сейму законопроектах йшлося про партнерства, які можуть створювати як різностатеві, так і одностатеві пари. На думку Ґовіна, впровадження у Польщі цивільних партнерств – це крок до узаконення гомосексуальних шлюбів. Саме так сталося у Франції, вважає він.

Ґовін згадує, як у 1999 році інститут цивільного партнерства впроваджували у Франції. «Тоді там говорили, що ніколи не дійде до зрівняння цивільних партнерств із сім’ями, що нема мови про усиновлення дітей гомосексуальними парами. Але минуло 14 років, і вони усе це тепер впроваджують», – заявив Ярослав Ґовін.

Яку ціну за брак дисципліни заплатить партія влади?

Як пише у ці дні польська преса, голосування з приводу законопроекту про цивільні партнества поглибило поділ усередині польської партії влади. Журналісти твердять, що Дональд Туск програв парламентську битву і був публічно принижений, адже його не підтримала частина однопартійців.

На думку Рафала Ґрупінського, голови парламентської фракції «Громадянська платформа», його партія може заплатити високу ціну за провалене голосування. Мовляв, молоді виборці, багато з яких живе в неформальних парах, більше не обиратимуть до парламенту політиків «Громадянської платформи».

Тим часом ліберальна частина польського парламенту не збирається складати зброю. Автор законопроекту про цивільні партнерства Артур Дунін заявив, що знову подасть на розгляд парламенту свій проект. Натомість громадські активісти, які наполягають нам ухваленні цього закону, заявляють, що вони збиратимуть підписи громадян під вимогою провести загальнонаціональний референдум про впровадження у Польщі цивільного партнерства.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG