Доступність посилання

ТОП новини

Сенсаційне свідчення майора Мельниченка (європейська преса)


Прага – Європейські газети вважають, що справа Георгія Гонгадзе не завершена з довічним ув’язненням генерала Олексія Пукача головного виконавця убивства журналіста. Оглядачі цитують заяву колишнього майора охорони Президента Леоніда Кучми, Миколу Мельниченка, котрий вважає, що його колишній шеф, Кучма, має також відповісти перед судом у цій справі. Тим часом на Заході високо оцінюють угоду України з Royal Dutch Shell, підписану в Давосі. Цього разу з її схваленням виступив один із директорів Європейського банку реконструкції і розвитку. А деякі європейські видання розповідають про нове в українській літературі.

Польський оглядач із Rzeczpospolita Тетяна Серветник цитує «сенсаційні», на її думку, слова українського екс-майора Миколи Мельниченка, який заявив: «Якщо (колишній Президент) Кучма вважає, що він немає нічого спільного зі вбивством журналіста Георгія Гонгадзе, для чого пропонував мені 2 мільйони доларів за оригінали магнітофонних записів у його кабінеті? Щоб уникнути кримінальної відповідальності за здійснений злочин». Тут також зазначено, що адвокат вдови Георгія Гонгадзе, Мирослави, Валентина Теличенко збирається подавати апеляцію на рішення суду у справі Олексія Пукача та хоче, щоб перед судом постали замовники вбивства Гонгадзе. Генеральна прокуратура України раніше підозрювала Кучму у перевищенні службових повноважень, що призвело до загибелі журналіста, але згодом суд вирішив, що записи Мельниченка не можуть бути доказом, бо зроблені незаконно. Газета з Варшави далі цитує Мельниченка, котрий заявив: «Моя присутність в Україні завжди нервувала Кучму. Його люди пропонували мені 10 мільйонів доларів, щоб я покинув Україну. Засуджений на довічне ув’язнення Олексій Пукач не мав особистого мотиву вибивати Гонгадзе».

Директор енергетичних програм Європейського банку реконструкції і розвитку Рікардо Пуліті пише на сторінках Financial Times, що західні «компанії мають іти за Shell – вкладати в українську енергетику», високо оцінює нову угоду цієї компанії з Києвом, підписану в Давосі минулого тижня. ЄББР, як каже Рікардо Пуліті, вірить в успіхи світових компаній у видобутку сланцевого газу в Україні. Дії Shell, Сhevron, Exxon-Mobil у цій державі, як каже Пуліті, «є важливим кроком на шляху енергетичної незалежності України». Представник ЄБРР вірить в успіх реформ в Україні та створення там добрих умов для іноземних інвесторів.

Лондонська The Guardian інформує про новий збірник найкращих новел Європи, який видали під редакцією Александара Гемона. Газета зауважує при цьому, що цей збірник може бути літературним еквівалентом пісенного змагання «Євробачення». До цієї антології європейської прози потрапив і твір української письменниці Тетяни Малярчук під назвою «Я і моя священна корова», який розпочинається словами: «Я ненавиділа свою корову, а вона мене».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG