Доступність посилання

ТОП новини

Ів Сен Лоран – провидець, що любив гарно вдягати жінок


Ів Сен Лоран, Париж, 2008 рік
Ів Сен Лоран, Париж, 2008 рік
Брюссель – Цього року минає п’ять років, як пішов із життя всесвітньовідомий дизайнер моди Ів Сен Лоран. У Брюсселі відкрилася виставка під назвою «Ів Сен Лоран – провидець». Ця, перша у своєму роді, експозиція насамперед дає відповідь на питання – у чому полягала непередбачуваність поглядів великого кутюр’є на високу моду – і показує, наскільки він любив гарно одягати жінок.

Як модельер Ів Сен Лоран дебютував, коли йому було19 років, тоді він узяв участь у конкурсі молодих дизайнерів і за модель вечірньої сукні завоював першу премію разом із молодим Карлом Лаґерфельдом.

Перша колекція з’являється у 1962-му, тоді йому було 26. Він одразу створив моду, що відповідала образові звичайної жінки того часу. Минатимуть десятиліття, Ів Сен Лоран стане одним із законодавців світової моди.

На виставці, яка щойно відкрилася у Брюсселі і яка вперше показує пророчий талант французького кутюр’є, не намагалися робити історичних оглядів його багатих колекцій. «Сен Лоран – це був період, а нині – це вічність», – зауважує один із відвідувачів, розмірковуючи над тим, що цього року виповнюється п’ять років від дня смерті талановитого дизайнера моди.

Муки творчості

Сам Ів Сен Лоран якось зауважив: «Мода – це не просто прикрашати жінок, але й підтримати їх, дати їм упевненість у собі». Хоча, як він сам визнавав, йому для цього доводилося переживати справжні муки творчості.
Мода – це не просто прикрашати жінок, але й підтримати їх, дати їм упевненість у собі
Ів Сен Лоран

«Творчість – це біль. Саме біль дає життя цьому безмежному факультетові творення. Хоча мені дуже складно змиритися із тим, що я багато страждаю», – якось зізнався кутюр’є.

Тим часом, саме Ів Сен Лоран перший перетворив високу моду на мистецтво, він є одним із плеяди великих французьких модельєрів, які й зробили Париж світовою столицею моди.

Мода полягає не в одязі для багатих жінок. Це діалог між творцем моди та жінками, які живуть у його час
П’єр Берже

П’єр Берже, його близький товариш, партнер по бізнесу та знаний французький меценат, у Парижі зауважував, що «шістдесяті – це були роки революційні. І у сенсі звичаїв, і у сенсі поведінки. Ів Сен Лоран одного дня зрозумів, що мода полягає не в одязі для багатих жінок. Це діалог між творцем моди та жінками, які живуть у його час».

Чоловічі штани мають підкреслювати жіночість

Жінка, що працює, жінка, яка їздить на метро, яка йде до садочка забирати дітей... Саме для цих жінок Ів Сен Лоран створює зручні жакети в стилі сафарі, знамениті й популярні сукні-«трапеції» і, звичайно ж, жіночі костюми з брюками.

«У нього виникла ідея використати чоловічий одяг для жінок. Але зовсім не для того, щоб надати їм чоловічих рис. Навпаки, він казав: «жінка у чоловічих брюках повинна підкреслювати свою жіночість», – зауважує П’єр Берже.

Однією з найпослідовніших фанів Сен Лорана, яка завжди має у своєму гардеробі його сукні та аксесуари, є відома французька кіноакторка Катрін Деньов.

В одній із останніх зал виставки – зворушливі дитячі вирізки одягу із маминих журналів: так уже у ранньому віці Ів Сен Лоран уявляв і вимріював свої колекції.

Великому кутюр’є справді вдалося довести, що творчість вічна й безкінечна. Час минає, але людина залишається людиною – дещо сором’язливою, стриманою і часто нерішучою – саме такою, яким був і сам Ів Сен Лоран.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG