Доступність посилання

ТОП новини

Прокуратура судитиметься з Луценком по телевізору (ВІДЕО)


Київ – Юрія Луценка ізолюють від спілкування з пресою та унеможливлюють для нього повноцінну юридичну допомогу. Про це заявили адвокат та дружина засудженого екс-міністра. Таким чином наближені до Луценка оцінили рішення суду, який вирішив в режимі відеоконференції розглядати його скаргу на відмову Генпрокуратури відкрити провадження проти посадових осіб, які винесли незаконну постанову про його затримання та арешт.

Печерський районний суд Києва розглядатиме скаргу екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка в режимі відеоконференції. Таку ухвалу оголосив у п’ятницю слідчий суддя Віктор Кицюк.

Луценко наприкінці 2012 року оскаржив постанову слідчого з особливо важливих справ Генеральної прокуратури, на підставі якої відмовили у відкритті кримінального провадження стосовно першого заступника Генпрокурора Рената Кузьміна і колишнього слідчого Сергія Войченка, які, відповідно до рішення Європейського суду з прав людини, винесли незаконну постанову про затримання та арешт екс-міністра.

Новий КПК використовують, щоб обмежити права Луценка – Фомін

Адвокат Юрія Луценка Ігор Фомін заявив заперечення, оскільки, за його словами, він не зможе узгодити зі своїм клієнтом дії щодо розгляду скарги.
Не розумію, яким чином Луценко має ознайомитися з матеріалами прокуратури
Ігор Фомін

«Все, що відбувається, навіть, використання нового Кримінального процесуального кодексу здійснюється з однією метою: обмежити Юрія Луценка у його правах. Я не розумію, яким чином Юрій Луценко має ознайомитися з матеріалами прокуратури, на підставі яких кримінальне провадження було закрите. Я не розумію, яким чином я буду надавати йому юридичну допомогу, в тому числі, спілкуватися конфіденційно стосовно розгляду цієї справи» – зауважив адвокат.

Ігор Фомін повідомив, що впродовж 10 днів він не мав змоги зустрітися зі своїм клієнтом, оскільки Державна пенітенціарна служба чинила перепони для такої зустрічі, про що заявлено у прокуратуру Чернігівської області.

Прокурор проситиме суд залишити незаконну постанову слідчого без змін

Водночас, представник Генеральної прокуратури Олександр Шкітов висловив свою згоду з проведенням судового засідання у режимі відеоконференції.
Сам Луценко буде присутнім, але тільки дистанційно. Будуть влаштовані камера та мікрофон
Олександр Шкітов

«Я вважаю, що воно ніяким чином не обмежує права Юрія Луценка, який є скаржником у даній справі. По-перше, він має захисника, який буде захищати його права та буде присутній у судовому засіданні. По-друге, сам Луценко буде присутнім, але тільки дистанційно. Тобто, там будуть влаштовані камера та мікрофон. Ця норма нового Кримінального процесуального кодексу була ухвалена саме для таких випадків, щоб оперативно слухати справи», – заявив Шкітов.

Прокурор також повідомив, що проситиме суд відмовити Луценкові та залишити оскаржену постанову слідчого без змін.

Суддя не намагався створювати видимість судового процесу – Ірина Луценко

У свою чергу дружина і захисник екс-міністра Ірина Луценко заявила, що рішення про проведення розгляду скарги її чоловіка в режимі відеоконференції свідчить про спробу влади ізолювати його від суспільства, зокрема, не дати можливості спілкування з журналістами та політиками.
Йому поставлена задача: не бачити Луценка у Києві
Ірина Луценко

«Луценка, як політика, ізолюють від суспільства. Ми перебуваємо за рік до президентських виборів. Луценко має талант мобілізовувати громадян. Відтак, зрозуміло, що цього політичного лідера не можна допускати в Київ, не можна допускати до політичних процесів. Суддя дуже спішив, суддя, навіть, не намагається робити видимість судового процесу. Він свою ухвалу читав довше, ніж був відсутній, коли виходив у нарадчу кімнату. Це говорить про те, що рішення написане завчасно. Йому поставлена задача: не бачити Луценка у Києві», – наголосила Ірина Луценко.

Засідання з розгляду скарги Юрія Луценка у режимі відеоконференції суд призначив на 11 лютого, а виконання цієї ухвали поклав на Державну пенітенціарну службу. При цьому, згідно з рішенням суду, згода Луценка на проведення у такий спосіб судового засідання не потрібна, оскільки він проходить у справі не як обвинувачений, а як скаржник.

Влада боїться доправляти Луценка у Київ на суд – дружина
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


Читайте більше тут:
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG