Доступність посилання

ТОП новини

Українець може стати одним із перших, хто заселить Марс


Київ – 22-річний український студент може стати одним із перших, хто заселить Марс. Студент столичного авіаційного університету Дмитро Носов пройшов попередню реєстрацію у проекті Mars One, що вже цього року розпочне прийом заявок на участь у марсіанській місії. Першу людську колонію Mars One планує висадити на Червону планету у 2023 році. Дмитро Носов вірить, що якщо проект отримає належну фінансову підтримку, то вже незабаром ідея, яка нині видається фантастичною, може стати реальністю.

Дмитро Носов із Бердичева, що на Житомирщині, вчиться в Національному авіаційному університеті на інженера-механіка з обслуговування наземної техніки аеропортів. Є лейтенантом запасу Військово-повітряних сил. Розповідає, що цікавиться наукою з дитинства і припускає, що це у нього спадкове: дідусь Дмитра працював на космодромі «Байконур».

Про Mars One вперше почув із новин. Каже: вражений ідеєю засновників проекту, вирішив їм написати.

«Я просто зайшов на їхній сайт, там була імейл-адреса проекту. Я написав листа – короткий коментар на їхній імейл – мовляв, займаєтеся, хлопці, хорошою справою. Попросив, щоб надсилали нову інформацію щодо проекту і написав, що якщо потрібна буде яка-небудь допомога, я готовий», – розповів Дмитро у коментарі Радіо Свобода.

Незабаром після цього Дмитрові написав Норберт Крафт – керівник медичного напрямку проекту Mars One. Вони поспілкувалися у скайпі (розмова відбулася наприкінці січня), потім Дмитрові надіслали анкету.

Норберт Крафт підтвердив Радіо Свобода, що Дмитра Носова у Mars One вважають одним із потенційних кандидатів на участь у проекті.

Кандидатів випробовуватимуть у чотири етапи

Офіційний відбір іще не розпочався: старт збору аплікаційних форм запланований на першу половину 2013 року. Зараз відбирають в індивідуальному порядку – людей, які так чи інакше видаються команді проекту підходящими для такої далекої мандрівки.

Основна вимога до майбутніх жителів Марса – кандидат має бути фізично та психічно здоровим (зокрема, мати 100-процентний зір, нормальний тиск, а його зріст не може перевищувати 190 сантиметрів).

«Першочерговим обов’язком на Марсі для його жителів буде підтримувати життєдіяльність тієї системи, яку ми всі створюватимемо», – зазначив Радіо Свобода Норберт Крафт. «Перед першими командами буде багато викликів, їм потрібні будуть навики, щоб розв’язати будь-яку потенційну проблему. Тож астронавти мають бути розумними, вміти творчо підходити до вирішення того чи іншого питання, бути психологічно стійкими та фізично здоровими», – додав він.

Відбір для участі у проекті Mars One відбуватиметься у чотири етапи: спочатку прийматимуть заявки, потім, після першого «відсіву», аналізуватимуть стан здоров’я. Далі планують національний відбірковий тур, тобто з кожної країни обиратимуть найкращого кандидата.

За результатами четвертого етапу у Mars One сформують шість груп кандидатів, кожна з яких складатиметься з чотирьох осіб (двох чоловіків і двох жінок). Саме цих людей протягом восьми років готуватимуть до польоту і життя на Марсі. З них відберуть щонайменше четверо найстійкіших.

«Людина може звикнути до будь-чого»

Проект Mars One має чимало критиків: деякі представники наукової сфери кажуть загалом про його не реалістичність, деякі вказують на те, що ініціатива є приватною і поки не має «тилу» космічних адміністрацій провідних держав світу.

Однак Дмитро Носов вірить: із хорошою фінансовою підтримкою втілення цього проекту реальне. Радіо Свобода попросило Дмитра Носова уявити успішний для себе результат відбору і розповісти, що, на його думку, буде найскладніше під час життя людини на Марсі. Він припускає, що найбільші проблеми будуть, ймовірно, психологічними.

«Якщо навіть на секунду уявити, що я далі жив би на Марсі все своє життя, це дуже тяжко – уявити життя без цієї природи, без дерев, без моря, без дощу. Але ж людина може звикнути до будь-чого», – зазначив він.

Цього тижня у Mars One Радіо Свобода повідомили, що проект отримав перші інвестиції, які команда планує витратити на програму відбору астронавтів, а також на базове інженерно-технічне планування.

Найближчі етапи проекту виглядають таким чином. Окрім відбору кандидатів, команда Mars One готуватиме і його технічну сторону: у 2016 році на Марс планують відправити супутник зв’язку та деякі припаси, у 2018 році там приземлиться спеціальний марсохід, який займатиметься пошуком найбільш сприятливого місця для зведення майбутнього поселення.

Вже у 2021 році на Марс доправлять все необхідне для зведення поселень, а вдосконалені марсоходи займатимуться комплектацією житлових блоків. А у 2022 році із Землі стартує космічний корабель, на борту якого на Марс летітимуть перші люди. І, можливо, серед них буде й українець.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG