Доступність посилання

ТОП новини

Фахівці не знайшли уламків українсько-російської ракети «Зеніт»


Фахівці наразі не знайшли уламків українсько-російської ракети-носія «Зеніт-3SL», яка впала вчора в Тихий океан.

Як повідомляє futyncndj УНІАН із посиланням на інформацію компанії «Морський старт», ракета впала в океан приблизно за 4 кілометри від стартової установки Odyssey.

Цей район було обстежено з вертольота, але уламків ракети-носія не виявлено.

Крім того, наголошується, що персонал компанії в результаті інциденту не потерпів.

У прес-службі «Роскосмосу» повідомили, що після старту на початковому етапі почався збій з польотом ракети-носія (РН). Було сформовано команду на аварійне вимкнення рушійної установки першого ступеня.

«Відповідно до циклограми польоту, упродовж 20 секунд рушійна установка не реагувала на збій. Після цього для відведення РН на безпечну відстань від пускової платформи було сформовано команду на аварійне вимкнення двигунів. Політ ракети-носія було припинено», – мовиться в повідомленні.

Ракета-носій «Зеніт-2S» виготовлена в Україні на Державному підприємстві «Виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод імені А. М. Макарова» («ПівденМаш», Дніпропетровськ). Частина комплектуючих елементів (рушійна установка першого ступеню, розгінний блок ДМ-SL і система управління) виготовлена на підприємствах Росії. Запуск виконувала міжнародна акціонерна компанія Sea Launch (місто Лонг-Біч, штат Каліфорнія, США).

Проведений експрес-аналіз отриманої телеметричної інформації дозволяє зробити попередній висновок про те, що рухова установка першого ступеню і система управління ракети-носія працювали в штатному режимі.

Разом з тим аналіз документації на підприємствах-виробниках рушійної установки (НВО «Енергомаш») і системи управління (НПЦ АП), обидва з Росії, показав, що відхилень при їхньому виготовленні не було, заявило російське космічне агентство.

1 лютого «Зеніт-3SL» не зміг вивести на орбіту телекомунікаційний супутник Intelsat-27 у рамках проекту «Морський старт» і впав у Тихий океан.

Головним власником консорціуму «Морський старт» (Sea Launch) після його банкрутства 2009 року стала через свою дочірню компанію російська корпорація «Енергія», виробник розгінного блоку ДМ-SL, яка 2010 року отримала загалом 95 відсотків акцій. Українські КБ «Південне» і ВО «Південмаш» тоді вийшли зі складу акціонерів.
XS
SM
MD
LG