Доступність посилання

ТОП новини

У колонію на гелікоптері


Київ – Спостерігачі від Європарламенту Александр Квасневський і Пат Кокс збираються у понеділок відвідати ув’язненого Юрія Луценка. Про це повідомила Радіо Свобода дружина і захисник ув’язненого екс-міністра внутрішніх справ України Ірина Луценко. Щоб не гаяти часу на дорогу, колишній президент Польщі та екс-голова Європарламенту збираються прибути до Менської колонії на Чернігівщині гелікоптером. Готуючись до візиту високих гостей, засуджені чистять доріжки у колонії від снігу та фарбують бордюри, переповідає розмову з чоловіком його дружина. Як сподіваються провладні депутати, представники Європарламенту зможуть тепер робити висновки щодо «справи Луценка», побачивши все на власні очі, а не з преси. А політологи констатують: такі відвідини нічого не змінюють для колишніх українських урядовців, які зараз перебувають ґратами.

Територію Менської колонії до прильоту на гелікоптері спостерігачів від Європарламенту Пата Кокса і Александра Квасневського для відвідин Юрія Луценка активно прибирають. Запланована тривалість побачення – три години, розповіла в ексклюзивному коментарі Радіо Свобода Ірина Луценко.

«Це для того треба було вивести Луценка з лікарні з надією на те, що Кокс і Квасневський матимуть короткостроковий візит і не доїдуть. Але коли дізнались, що вони вирішили використати гелікоптер, щоб скоротити час на дорогу, ті вирішили вразити їх побіленими бордюрами серед зими», – каже Ірина Луценко.

«Це можливість полікувати Юру» – Ірина Луценко

Саме серйозна зацікавленість з боку Європи допомогла недавно перевезти Юрія Луценка із колонії до київської клініки «Оберіг», наголошує дружина і захисник екс-міністра, тому ці візити надзвичайно важливі, на її думку. Луценко підірвав своє здоров’я, перебуваючи у тюрмі, і довести це допоможе якраз Європейський суд із прав людини, додає вона.

«Оця наполеглива увага не дає замовчати цю проблему в Україні, і саме така активна позиція Європи і дає можливість нам полікувати Юру», – акцентує вона.

Ймовірно, під час свого візиту Пат Кокс та Александр Квасневський цікавитимуться, чи не було порушень під час повернення Юрія Луценка з лікарні назад до колонії, яке здійснили невдовзі після операції екс-міністра. Також їм можуть надати певні лікарські документи, повідомив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Володимир Олійник. Візит допоможе представникам Європарламенту побачити все на власні очі і робити певні висновки не лише з інформаційних повідомлень, без емоцій та політизації.

«Вони достатньо коректно працюють. Ми зацікавлені в співпраці. Україна не стоїть на позиції «не приїжджайте, не спілкуйтесь». Навпаки, ми говоримо про відкритість. Я бачу в цьому користь, тому що вони все глибше і фундаментальніше бачать процес, який відбувається в Україні, в тому числі й позитив», – підмітив Олійник.

Українська влада дійсно грається – Гайдай

Такі візити створюють для української влади чимало проблем, але бодай якось змінити ситуацію вони не зможуть, переконаний політтехнолог Сергій Гайдай. Ніякі країни чи їхні представники не можуть безпосередньо впливати на те, що відбувається в Україні, а нинішня влада це активно використовує. Представники Європарламенту можуть чинити тиск, але українська влада готова йти на такий ризик заради того, щоб придушити опозицію і уникнути конкуренції в боротьбі за владу, додає політтехнолог.

«Українська влада дійсно грається. Хочете поспілкуватися з політв’язнями? Без проблем. Але я не думаю, що їхній приїзд вирішить саму проблему», – дає оцінку візитові Сергій Гайдай.

Раніше Юрія Луценка відвідували, зокрема, голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, посол США в Україні Джон Теффт та віце-президент Парламентської асамблеї ОБСЄ Вальбурґа Габсбурґ Дуґлас.

Екс-керівник МВС відбуває покарання у Менській колонії на Чернігівщині з кінця серпня 2012 року за звинуваченням у скоєнні посадових злочинів. За ґратами колишній головний міліціонер опинився понад два роки тому.
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG