Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані пригрозили Ізраїлю через удар у Сирії


Саїд Джалілі на прес-конференції в Дамаску, 4 лютого 2013 року
Саїд Джалілі на прес-конференції в Дамаску, 4 лютого 2013 року
Секретар Верховної ради національної безпеки Ірану Саїд Джалілі, перебуваючи з візитом у Сирії, заявив сьогодні, що Ізраїль іще пожалкує через його «агресію» проти Сирії, коментуючи повідомлення про повітряний удар Ізраїлю, завданий, як виглядає, минулого тижня, хоча не ясно, по якій цілі.

Учора на розмові з іранським урядовцем у Дамаску президент Сирії Башар аль-Асад звинуватив Ізраїль у намаганні дестабілізувати його країну через той удар. Іран є практично єдиним прямим союзником влади Сирії.

Тим часом міністр оборони Ізраїлю Егуд Барак учора вперше непрямо натякнув на ймовірну причетність його країни до того удару. Виступаючи на міжнародній безпековій конференції в Мюнхені, він сказав, що не коментуватиме повідомлення про нього, але його країна має намір не допустити потрапляння передових озброєнь до Лівану, і додав: «І коли ми щось кажемо, ми ставимося до цього серйозно». Офіційних коментарів Ізраїлю про це так і не було.

Влада Сирії вже заявляла, що повітряний удар Ізраїлю минулої середи був завданий по військовому науково-дослідницькому центрові неподалік Дамаска. Водночас вона заперечила, що ціллю удару була вантажна автоколона.

У США, які є союзником Ізраїлю, заявили натомість, що, за їхніми даними, удар був завданий неподалік кордону Сирії і Лівану по автоколоні, яка везла озброєння протиповітряної оборони для підтримуваного Сирією ліванського антиізраїльського збройного і політичного руху «Хезболла». За неофіційними даними американців, ударів, як виглядає, було два, по обох згаданих цілях.
XS
SM
MD
LG