Доступність посилання

ТОП новини

Договірних матчів із футболу у Європі багато, але це важко довести


Прага – Європол (Європейське поліцейське агентство) оголосило про результати всеєвропейського розслідування договірних футбольних матчів. Внаслідок цього лише за 2008–2011 роки виявлено близько 400 таких договірних ігор. Мова йде про безпосереднє використання злочинних угод у футбольних тоталізаторах. За даними Європолу, прибутки й хабарі від цих договірних матчів сягають разом близько 10 мільйонів євро. Спортивні коментатори, реагуючи на заяву Європейського поліцейського агентства, кажуть, що це лише маленький вершечок айсберга, бо віддати під суд винуватців договірних матчів, яких насправді набагато більше, майже неможливо.

Керівник Європолу Роб Вейнрайт оголосив у понеділок на прес-конференції в Гаазі: «Ми розкрили широку злочинну мережу, залучену до досить часто поширеної практики договірних результатів матчів. У цілому до цього процесу причетні понад 400 офіційних осіб у клубах, самих гравців та серйозних злочинців у понад 15 країнах, які підозрюються у тому, що вони причетні до спроб домовитися про результати близько 400 матчів».

Керівник Європолу не став називати ніяких конкретних деталей, сказавши, що їх оприлюднять із подальшим перебігом розслідування, однак наголосив, що договірні матчі ставалися «в масштабах, котрих ми не спостерігали раніше». І це стосується не лише нижчих футбольних ліг Європи, а й англійської Прем’єр-ліги, Ліги чемпіонів і навіть матчів національних збірних.

До скандалу причетні й українські клуби

Під підозрою є також матч Ліги чемпіонів Європи у 2009 році між англійським футбольним грандом «Ліверпулем» та угорським «Дебреценом».

Український ветеран спорту, футбольний коментатор Валентин Щербачов вважає, що це розслідування Європолу стосується й українського футболу. «Ну, я думаю, що звичайно стосується. Новий склад Федерації футболу якраз починає навесні у цьому порядок наводити. Викорінити все це дуже важко. Тому що існують різні букмекерські контори, тоталізатори. Люди, багато хто з наших співгромадян, також ставки роблять. Це фінансові такі потоки, які й контролювати важко. Але поки що… Ви знаєте, ми чули про скандали в Італії і про ті, я б сказав, дуже суворі покарання. У нас до цього ніколи не доходило. Спроба була одна. Але чомусь про такий матч харківського «Металіста» і львівських «Карпат» «розводилися» дуже довго. І нічого з цього не вийшло», – нагадав Валентин Щербачов.

Справу про договірний матч української Прем’єр-ліги між «Металістом» і «Карпатами» від квітня 2008 року до сьогодні розглядає Міжнародний спортивний суд у швейцарській Лозанні. Рішення лозаннського суду з цього приводу ще не оприлюднене. Розслідувалися й інші матчі української футбольної Прем’єр-ліги та Першої ліги, які викликали підозру, але нічого конкретного про договірний характер таких футбольних ігор в Україні так і не було доведено.

Міжнародні експерти також кажуть з приводу даних, оприлюднених Європолом, що таких договірних матчів у європейському футболі насправді набагато більше, і цифри, названі Робом Вейнрайтом, – це лише вершечок айсберга.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG