Доступність посилання

ТОП новини

У крісло міністра культури сів заступник Попова


Леонід Новохатько
Леонід Новохатько
Київ – Віднині в Україні новий міністр культури. Вранці Президент Віктор Янукович призначив на цю посаду заступника голови Київської міської державної адміністрації Леоніда Новохатька. Посада міністра культури та туризму залишалася вакантною від грудня 2012 року. Діячі культури вважають, що очікувати на культурну революцію даремно, бо міністерство не схоже на структуру, що може вплинути на ситуацію в Україні у цій царині.

Директорка музейного комплексу «Мистецький арсенал» Наталя Заболотна, яку називали однією з претенденток на посаду міністра культури, зазначила, що Новохатькові треба проводити міжнародні проекти, які зробили б Україну відомою за кордоном.

«Відповідати викликам часу, не забуваючи, що є молодь, мистецтво, музеї, які перебувають у страшенній депресії. Бо ніхто не відчуває потреби в тому, щоб посприяти в розквіті музейної справи, популяризації», – зауважила Заболотна.

Це – обережне призначення, вважає Проскурня

Український режисер Сергій Проскурня в коментарі Радіо Свобода назвав призначення Новохатька «знаковим». «Ця людина, яка не проявляла себе особливо в агресивних, антикультурних, антимистецьких діях і яка буде намагатися стримувати якісь протистояння. Себто, це – обережне призначення», – зазначив Проскурня.

Водночас режисер стурбований підготовкою до відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка наступного року. На його думку, «зараз необхідно це швидко надолужувати», бо інакше «буде перед цілим світом соромно».

«Зі своїми проблемами залишиться сфера експериментального мистецтва – у тих формах та цих жанрах. Зараз можна говорити про певні тенденції до консерватизму в сфері культури», – наголошує Проскурня.

9 років у «культурних заступниках»

Міністр культури і туризму України 2007–2010 років Василь Вовкун у коментарі Радіо Свобода висловився з приводу призначення Новохатька лаконічно: «Я бажаю новому міністрові працювати з ранку до вечора, бо є над чим».

Леонід Новохатько має дев’ятирічний досвід заступника міністра культури України. Свого часу він також обіймав посаду завідувача кафедри Київського університету культури і мистецтв. Із червня 2010 року і дотепер Новохатько працював на посаді заступника голови КМДА та координував управління культури, освіти й науки.

Крім того, Новохатько – голова Київської міської організації Партії регіонів. А за часів СРСР був лектором Центрального комітету Комуністичної партії України, а також керівником прес-центру комуністів до розпаду Радянського Союзу.

Новохатько замінив на посаді міністра культури Михайла Кулиняка, якого не раз критикували за неординарні виступи зі скрипкою, зокрема, під час вручення премії «Телетріумф», коли він грав, тримаючи смичок між ногами.
  • Зображення 16x9

    Богдан Красавцев

    Співпрацюю з Радіо Свобода із жовтня 2012 року. Навчаюся в Інституті журналістики Київського міжнародного університету. Отримую кваліфікацію магістра. Пишу на економічні та суспільні теми. Захоплююся грою на музичних інструментах, українською поезією та історією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG