Доступність посилання

ТОП новини

Польща буде обачнішою у співпраці з судом у Страсбурзі


Варшава – Співпраця Польщі з Європейським судом із прав людини ускладниться. Про це говорять польські високопосадовці, які відповідають за зовнішню політику країни. Варшава не задоволена рішенням Страсбурзького суду оприлюднити матеріали розслідування справи про існування в’язниць ЦРУ США на території Польщі. Польське міністерство закордонних справ твердить, що не передало до суду, який розслідує резонансну справу, ніяких матеріалів, які зашкодили б державі.

Європейський суд із прав людини розсекречує матеріали розгляду скарги палестинця із Саудівської Аравії, який твердить, що десять років тому його незаконно утримували у в’язниці ЦРУ на території Польщі. Чоловік, підозрюваний у терористичній діяльності, твердить, що його допитували з використанням заборонених методів.

Вже кілька років Варшава веде власне розслідування цієї справи. Політики, які керували польською державою в 2002–2003 роках, послідовно заперечують існування в’язниць ЦРУ на території країни. Тож адвокати палестинця, незадоволені перебігом польського слідства, звернулися зі скаргою до Страсбурга.

Рішення суду непродумане – польське МЗС

Рішення європейських суддів оприлюднити таємні матеріали справи стало несподіванкою для польських високопосадовців. Вони твердять, що польський уряд просив суд у Страсбурзі не розсекречувати матеріалів розслідування, бо це може зашкодити слідству, що ведеться у Польщі.

Віце-міністр міністерства закордонних справ Мацей Шпунар нагадує, що Польща – це далеко не єдина держава у світі, яку підозрюють в приховуванні правди про таємні в’язниці ЦРУ. Водночас, наголошує він, Польща – це єдина країна, яка веде власне слідство в цій справі.

Про рішення Європейського суду з прав людини Шпунар каже: «На нашу думку, це було непродумане рішення суду. Польща готова й надалі співпрацювати з судом і очікує належного закінчення розслідування цієї справи. Натомість наслідком цього рішення буде те, що це ускладнить нашу співпрацю з судом».

Внаслідок того, що всі матеріали справи будуть загальнодуступними, говорить віце-міністр, Польща не зможе передати до Страсбурга засекречені матеріали слідства. Водночас Шпунар запевняє, що Польща не передала Страсбурзькому судові документи, які могли б зашкодити її безпеці.

Резонансну справу невдовзі закриють?

Тим часом Юзеф Піньор, депутат верхньої палати польського парламенту, колишній член європейської комісії, яка вивчає справу в’язниць ЦРУ, переконаний, що Польща повинна й надалі послідовно співпрацювати з європейським судом.

В ефірі польського телебачення TVN 24 він сказав, що є докази існування центрів ЦРУ в Польщі. «За моїми даними, прокуратура зібрала багато документів у цій справі, з яких чітко видно, що такий центр функціонував на підставі згоди уряду Лешека Міллера. Його функціонування було порушенням закону, бо польський закон забороняє будь-кого затримувати без законних підстав», – наголосив Піньор.

Проте Лешек Міллер, політик, який десять років тому був головою польського кабміну, твердить, що ніяких в’язниць ЦРУ на території Польщі не було. За його словами, нема документу за його підписом, який дозволяв би існування таких тюрем у Польщі.

Екс-премєр іронізує, що польські політики, які говорять про існування в’язниць ЦРУ в Польщі, отримали цю інформацію від Усами бін Ладена. На думку Міллера, рішення Європейського суду з прав людини про розсекречення матеріалів слідства – це сигнал про те, що справу невдовзі закриють.

«Ця установа знає, що Польща не передасть ніяких таємних матеріалів, які стосуються розвідувальної діяльності чи боротьби з тероризмом, бо тим самим вона зашкодила б своїй безпеці, а також безпеці союзників», – сказав Міллер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG