Доступність посилання

ТОП новини

Україна все ж планує отримати дешевший газ від Росії (європейська преса)


Прага – Європейські газети інформують, що представник Держдепартаменту США схвалює енергетичну політику України та реформи у цьому напрямку. Оглядачі звертають також увагу на те, що Литва і Румунія пішли шляхом України, знявши заборону на розвідування на своїх територіях американською компанією Chevron родовищ сланцевого газу. Деякі європейські видання не виключають, що у березні Україна і Росія можуть домовитися про спільний газовий консорціум та зниження ціни на блакитне паливо для України.

Австрійська Der Standard інформує про візит до Києва після конференції з безпеки в Мюнхені спецуповноваженого і координатора Державного департаменту США з питань енергетики Карлоса Паскуаля, котрий був свого часу послом США в Україні. Він заявив під час зустрічі з главою уряду України Миколою Азаровим, що «реформи української влади можуть перетворити Україну на важливу перезавантажувальну державу в енергетиці Європи». Американський чиновник вважає, що нині Україна «діє відповідно до заходів та пріоритетів ЄС». Тут малося на увазі й договори України про видобування на її території сланцевого газу за американськими технологіями та угоди про це з компаніями Shell і Chevron. Паскуаль переконаний, що «через 7–8 років Україна може отримати додатково 25 мільярдів кубічних метрів сланцевого газу». Американський представник нагадав, що США збільшили за 7 років, з 2005 до 2012 року, своє виробництво сланцевого газу на третину. Газета з Австрії також нагадує, що українська металургія за рік, з 2011 до 2012 року, знизила споживання газу на 25 відсотків.

Лондонська Financial Times констатує, що Литва і Румунія пішли шляхом України, знявши заборони на розвідку на своїх територіях родовищ сланцевого газу американською компанією Chevron. Минулого тижня це зробила влада в Бухаресті. А в понеділок президент Литви Даля Ґрібаускайте надала таку підтримку Chevron у себе вдома, незважаючи на опозицію деяких парламентарів і захисників довкілля. Експерти кажуть, що ці рішення Румунії та Литви можуть підштовхнути європейських лідерів до підтримки проектів зі сланцевого газу, що загрожує енергетичному пануванню Росії на континенті. Лондонська газета також цитує представника Chevron, який наголосив на «важливості захисту довкілля та тісній співпраці компанії з місцевими громадами». Цими днями Chevron проводить громадські слухання з безпеки видобування сланцевого газу на Заході України.

Брюссельське видання EurActiv інформує з посиланням на російські джерела про ймовірну зустріч Президента Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним у березні, відразу ж після саміту Україна – ЄС 25 лютого. Там, як очікують, мова буде йти не лише про знижку у ціні на російський газ для України, але й про створення спільного з Москвою газового консорціуму для управління українськими газовими активами з рівним розподілом часток між «Нафтогазом України» і «Газпромом».

Хоча, як сказав глава МЗС України Леонід Кожара в інтерв’ю польській Gazeta Wyborcza, «Київ хоче швидкого підписання угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі з ЄС». Росія ж намагається втягнути Україну в свої інтеграційні схеми в Євразійському економічному союзі. Західні експерти вважають, що для Києва настав час обрати лише один варіант.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG