Доступність посилання

ТОП новини

Уряд поповнився ще одним криворізьким «ахметівцем»?


Дніпропетровськ – Президент України Віктор Янукович призначив Михайла Короленка – голову правління Південного гірничо-збагачувального комбінату, що в Кривому Розі, – міністром промислової політики. Криворізького промисловця, депутата обласної ради від Партії регіонів називають кваліфікованим менеджером. Однак дехто з експертів вважає, що Короленко на своїй посаді відстоюватиме інтереси не української промисловості, а свого патрона-мільярдера Ріната Ахметова, підприємство якого він перед цим очолював.

50-річний криворіжець Михайло Короленко більш ніж 25 років працював у гірничовидобувній галузі. Пройшов шлях від машиніста до генерального директора підприємства. З 2010 року обіймав різні керівні посади на гірничо-збагачувальних комбінатах Кривого Рогу, що належать до холдингу «Метінвест», власником якого є Рінат Ахметов.

У профспілці металургів та гірників України визнають: за його керівництва, зокрема, на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті, почали більше уваги приділяти соціальній сфері.

Врятує галузь, що «несе золоті яйця»?

А втім, голова профспілки Володимир Казаченко, який знає новопризначеного міністра особисто, каже: перед Короленком тепер постануть непрості завдання.

«Трудовий колектив його поважав і поважає і жалкує, що його забрали. Ми впевнені, що з його приходом влада буде приділяти увагу гірничо-збагачувальному комплексові, який як курка, що несе для бюджету золоті яйця. Це і розвиток внутрішнього ринку металопродукції, бо 80% продукції зараз іде на експорт, потрібні відповідні програми, це і питання повернення ПДВ, це і питання щодо модернізації, екологічних програм. Сьогодні він вже має такі доручення», – сказав у коментарі Радіо Свобода голова профспілки металургів та гірників України Володимир Казаченко.

Місцеві регіонали вже привітали свого колегу з урядовим кріслом. «На цій високій посаді Ви успішно працюватимете на благо нашої держави і Дніпропетровщини зокрема», – заявив у своєму привітанні голова обласної ради Євген Удод.

Водночас в опозиційних колах реакція більш стримана, сказала Радіо Свобода керівник Криворізької міської організації «Батьківщини» Віра Вернигор.

«Якщо з Дніпропетровщини як кузні кадрів сьогодні запрошують в уряд людей, то про що це говорить? Я вважаю: про нестачу у донецькій кузні та київській», – заявила представниця «Батьківщини».

Дніпропетровський політолог Віктор Пащенко призначення вихідця з Кривого Рогу на посаду міністра вважає позитивним. Уряд поповнився новим обличчям, каже він.

«Це певне оновлення нашої політичної еліти. Добре, що воно відбувається, бо ми вже звикли до цього калейдоскопу облич, які весь час переходять з одного міністерства до іншого. Крім того, що це нова людина, це ще й людина, яка займається однією й тією ж справою. Тільки тепер він з виробничого сектору перейде в управлінський», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Пащенко.

«На посаді міністра він зможе використати знання внутрішніх процесів, що відбувається в галузі, для того, щоб налагодити більш ефективне управління галуззю. У нас на Дніпропетровщині велика кількість підприємств, які залежать від роботи саме цього міністерства», – вважає Пащенко.

«У кращому разі, він буде непоганим «пожежником»»

Тим часом політолог Андрій Золотарьов впевнений: на своїй посаді Короленко відстоюватиме інтереси не української промисловості, а Ріната Ахметова. Він може стати «пожежником» для сфери – «гасити» локальні проблеми, але кардинальних змін провадити не зможе, вважає експерт.

«Завдяки його призначенню ми бачимо в Кабміні певний баланс інтересів олігархічних сил. Тут Рінат Ахметов переміг Бойка, який теж бажав «просунути» свою людину в уряд. Так що його група підсилилась цим призначенням. Людина мало відома в політичних колах, але він буде грати роль, яку йому відведуть ті люди, які його «просунули». Він може гасити певні «пожежі», тактичні питання вирішувати, але не стратегічні», – зазначив у коментарі Радіо Свобода Андрій Золотарьов.

«У кращому разі, він буде непоганим «пожежником». Коли валиться економіка, то буде погано і Кривому Рогу, і Донбасу, і Дніпропетровську. І певні бонуси, певні пряники, які від нього отримає місто Кривий Ріг, не перекриють проблем», – наголошує політолог.

Раніше в уряді з’явилися двоє представників «криворізьких» – Олександр Вілкул та Геннадій Темник, вони призначені відповідно віце-прем’єром і міністром з питань будівництва, інфраструктури та ЖКГ. Експерти тоді прогнозували, що ці криворіжці «протягнуть» до уряду й інших своїх земляків.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG