Доступність посилання

ТОП новини

Українські школярі презентували переможний винахід – унікальні акумулятори


11-класники Дніпропетровського хіміко-технологічного ліцею Іван Герман, Роман Дуганець і Станіслав Лавриненко презентували сьогодні в себе на батьківщині, у Дніпропетровську, створені ними унікальні акумулятори, які можна зарядити за 1 хвилину на п’ять діб. Із цим винаходом школярі вибороли перше місце на Міжнародному Балтійському науково-інженерному конкурсі в галузі хімії, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Над ноу-хау учні працювали близько року, розказав кандидат технічних наук Вадим Коваленко, який керував проектом.

«Усі знають, що для запуску двигуна автомобіля використовується свинцевий акумулятор, який важить понад 15 кілограмів. Якщо використовувати наші розробки, то 15-кілограмовий акумулятор можна буде замінити на півкілограмові суперконденсатори. Відповідно, буде менше використовуватися шкідливих речовин, а заряджатися вся система буде 52 секунди. Такі ж пристрої можуть використовуватися також у джерелах безперебійного живлення для комп’ютерів, для потужних освітлювачів, для екологічно чистого міського електротранспорту», – розповів науковець.

Усіх технічних подробиць щодо свого винаходу учні не розкривають, однак заявляють: завдяки їхнім акумуляторам люди завжди зможуть використовувати невелику побутову техніку, не турбуючись, що не вистачить заряду в батареях. Зокрема, від них можна заряджати мобільний телефон.

Зараз школярі вже запатентували свою розробку і чекають пропозицій від виробників.

«Це відкриття має практичну сторону, воно перспективне, у Росії вже близько п’яти підприємств займається розробками у цій галузі. Але ми чекаємо пропозицій від українських державних і приватних підприємств», – сказали на презентації розробники.
XS
SM
MD
LG