Доступність посилання

ТОП новини

Що жителі Британії знають про Голокост?


Лондон – Офіційно День пам’яті Голокосту у Великій Британії почали проводити з 2001 року. У країні цей день є нагодою вшанувати жертв всіх злочинів проти людяності.

Це також і міжнародна дата, що випадає на 27 січня, коли 1945 року був звільнений нацистський концентраційний табір Аушвіц-Біркенау.

День пам’яті Голокосту в Британії помітний насамперед заходами в навчальних закладах, музеях, а також додатковою увагою до цієї сторінки історії у засобах масової інформації.

Міні-опитування виявило, що типовий лондонський школяр може впевнено відповісти на запитання, що таке Голокост. Але це стосується школярів старшого віку, бо молодші діти (до 10 років) провадять з нагоди Дня пам’яті Голокосту заходи на узагальнені теми, що звертають увагу дітей на неприпустиміть жорстокості та нетерпимості до інших.

Маленьким дітям при проведенні меморіальних заходів фахівці рекомендують наголошувати не на цифрах, датах чи на способах убивств людей, а на елементарних загальнозрозумілих явищах.

«Уроки пам’яті Голокосту допомагають говорити з дітьми про проблеми дискримінації, расизму чи навіть проблеми залякування і знущання, які можуть траплятися і в їхньому житті. Ми навчаємо дітей поважати одне одного», – розповідає вчителька початкових класів, роз’яснюючи, що саме можна робити навіть з маленькими дітьми, в порадах, які поширює неурядова організація Holocaust Memorial Day Trust – одна з організацій, що допомагають інструкціями, прикладами наочних матеріалів тощо.

Голокост та інші уроки історії

День пам’яті Голокосту в Британії поступово втрачає певну контроверсійність, яка його супроводжувала на початку.

Зокрема, проти окремого вшанування пам’яті лише Голокосту певний час мали заперечення деякі вірменські активісти та мусульманські організації країни.

Найбільша з них – Мусульманська рада Британії – упродовж багатьох років демонстративно не брала участі в заходах Дня пам’яті Голокосту.

Аргументом опонентів було і залишається твердження, що потрібен день, який би вшановував пам’ять усіх злочинів проти людяності.

Вони закликають нагадувати про важку долю сучасних палестинців, пам’ятати про масові убивства у Боснії-Герцеговині та загибель мільйонів людей у Руанді.

Але саме це часто і роблять у Британії. Організація Holocaust Memorial Day Trust поширює знання про геноцид в серці Африки та розповіді свідків масових убивств у Камбоджі разом зі спогадами європейських євреїв, які пережили Голокост часів Другої світової війни на європейському континенті.

Проте представник організації Марк Гаррісон сказав Радіо Свобода, що головним завданням Дня пам’яті Голокосту залишається саме вшанування жертв Голокосту, але до нього додані також злочини проти людяності, які британський уряд офіційно визнав геноцидами.

Їх чотири: геноциди в Камбоджі, в Боснії-Герцеговині, Руанді та в суданському Дарфурі.

Український Голодомор Британія на офіційному рівні геноцидом ще не визнала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG