Доступність посилання

ТОП новини

Фюле вішають локшину на вуха і намагаються знов обдурити – Ар’єв


Київ – Зустрітися із Президентом, прем’єром, спікером парламенту, омбудсманом і виступити перед групою українських парламентаріїв – такими є плани європейського комісара з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефана Фюле під час його перебування у Києві. 7 лютого він прибуде з дводенним візитом в Україну. Одне з питань, яке він обіцяв порушити – «політично мотивоване правосуддя» в Україні. З цим Україні годі сподіватися на підписання угоди про асоціацію з ЄС. Проте провладні політики наголошують, що вибіркового правосуддя в Україні немає.

Як повідомляє Представництво ЄС в Україні, єврокомісар з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле планує зустрітися з Віктором Януковичем, Миколою Азаровим, Володимиром Рибаком та омбудсменом Валерією Лутковською. А потім єврокомісар виступить у Верховній Раді, зустрівшись, зокрема, з лідерами опозиції.

Під час зустрічей порушать головні теми, які стосуються відносин ЄС та України, підготовки до саміту ЄС – Україна, що має відбутися 25 лютого в Брюсселі, а також перспектив укладення Угоди про асоціацію.

«Питання про політично мотивоване правосуддя стоїть як головне у переговорах. Як уже ми говорили з представниками України, як я, так і Катрін Аштон торік, за нашою пропозицією, Угода про асоціацію між Україною та ЄС є важливим інструментом, щоб просунути політичну асоціацію та економічну інтеграцію України з ЄС. Підписати угоду на Вільнюському саміті можливо за виконання трьох умов. Одна з них стосується політично мотивованого правосуддя. Це також пояснює, чому ми також підтримуємо місію Квасневського – Кокса. Вочевидь, проблема політично мотивованого правосуддя порушуватиметься під час мого візиту в Україну», – сказав Штефан Фюле у Брюсселі напередодні свого візиту до Києва.

Правосуддя в Україні дійсно є – Єфремов

Натомість голова парламентської фракції Партії регіонів Олександр Єфремов каже, що правосуддя в Україні дійсно є, але воно не вибіркове.

«Казати про те, що в нас немає правосуддя – це абсолютно неправильно, і це абсолютно помилковий посил. Ми не так давно ухвалили абсолютно унікальний документ, який ще в суспільстві не в повному обсязі оцінили – це Кримінальний процесуальний кодекс. Цей кодекс настільки ліберальний, настільки в бік неосудної людини і презумпція невинуватості стоїть на першому місці, що порівняно з тим документом, який був у нас раніше, це великий-великий крок вперед. Я думаю, що в нас достатньо буде аргументів говорити з Фюле стосовно роботи в цьому напрямку – це перше, а друге – ми ж взагалі-то не звітуємо перед ними. У нас є відповідний діалог і є багато запитань, які мене цікавлять – чому вони нам ставлять те завдання, яке самі в себе не виконують», – сказав депутат.

«Він більш, ніж потрібно, обережний щодо реакції на ситуацію в Україні» – Ар’єв

Натомість народний депутат від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Володимир Ар’єв наголошує на вибірковому правосудді в Україні і сподівається, що європейські політики дослухаються до української опозиції.

«Останні заяви Штефана Фюле показали, що він більш ніж потрібно обережний щодо реакції на ситуацію в Україні. Але він має переконатися в тому, що йому (Фюле – ред.) тут вішають локшину на вуха і намагаються знов обдурити, як за останні 2 з половиною роки. Принаймні я можу сказати, що 2 роки тому, коли ми з колегами їздили в Європу і переконували політиків, що буде ситуація така, як сьогодні – тоді нам не вірили. Зараз вони побачили, що ми мали рацію, – говорить Володимир Ар’єв. – І наше завдання – постійно доводити лупати цю скалу, що відбувається в країні і що вони мають справу не з політичними силами, а з бандитськими угрупованнями».

Крім ситуації навколо справ Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, Штефана Фюле і Євросоюз не менше цікавить виконання інших вимог ЄС, констатує політолог Володимир Фесенко.

«І тут я думаю, що неприємною новиною для Штефана Фюле буде той факт, що у нас не працює Верховна Рада. І якщо вона не буде працювати й далі, під великим сумнівом опиниться виконання значної частини інституційних вимог Європейського Союзу. Якщо вони не будуть виконані до травня або до початку червня, можна з дуже великою вірогідністю сказати: угода між Україною і Євросоюзом не буде підписана», – зазначив Володимир Фесенко.

А напередодні про недоліки у виборчому законодавстві, які варто усунути, говорив і радник Президента, керівник головного управління з питань міжнародних відносин Адміністрації Президента Андрій Гончарук.

«У Раді щонайменше ще два чи три є закони, які треба ухвалити», – сказав він.

Водночас єврокомісар Фюле дав зрозуміти, що строки, протягом яких офіційний Київ має продемонструвати виконання умов, які дозволять підписати угоду про асоціацію, обмежені політичним календарем Брюсселя. Навесні Єврокомісія має передати документ країнам-членам і отримати мандат на його підписання.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG