Доступність посилання

ТОП новини

Україна заявляє про початок постачання газу з Європи (європейська преса)


Прага – Європейська преса повідомляє про продовження роботи місії Європарламенту в Україні у складі колишнього президента Польщі Александра Квасневського і колишнього голови Європарламенту, ірландця Пата Кокса «щоб намагатися змінити ситуацію з ув’язненням Юлії Тимошенко та інших українських в’язнів». Тим часом в уряді Миколи Азарова, як пишуть деякі видання, заявляють про наміри розпочати вже з березня постачання газу в Україну з Європи. Оглядачі також звертають увагу на те, що спеціальний посланець Держдепартаменту США з питань енергетики запевнив Київ у забезпеченні України «екологічно чистою технологією видобування сланцевого газу».

Польська Gazeta Wyborcza інформує з уст нинішнього голови Європарламенту Мартіна Шульца, що там одностайно вирішили продовжити роботу місії Квасневського і Кокса в Україні на невизначений термін із наступним звітом про її роботу через два місяці. Сам Александр Квасневський сказав журналістам у середу в Страсбурзі, що в деяких справах «вимальовується якийсь поступ, а в інших – поки ні». «Це важкі й повільні переговори… Маємо важливий аргумент, бо 25 лютого в Брюсселі відбудеться саміт Україна – ЄС. Думаємо, що від влади в Україні залежить, щоб це був успішний саміт. Маємо 20 днів для того, щоб деякі справи конкретно прискорити, а може, й довести до кінця», – підкреслив Александр Квасневський. Він також наголосив, що під час останньої зустрічі членів місії з Президентом Віктором Януковичем в Києві виявилося, що «відкриваються певні двері». «Але Україна – це держава, де необхідне ангельське терпіння», – наголосив Квасневський. Тут також сказано, що деякі з євродепутатів на початку зустрічі з членами цієї місії в Страсбурзі висловили певний песимізм щодо її доцільності, але під кінець погодилися з необхідністю продовжувати її зусилля в Україні з метою визволення з ув’язнення лідерів української опозиції Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших жертв політично «вибіркового правосуддя» в Києві.

Російська «Коммерсант» інформує, що «постачання газу в Україну з Європи через Угорщину і Словаччину може стартувати вже до кінця березня». Видання цитує при цьому міністра енергетики і вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, який підтвердив у четвер в Києві: «Зі Словаччиною є ще технічні питання, які ми узгоджуємо, а з Угорщиною в нас практично всі питання вирішені». За його словами, переговори про постачання газу в Україну з Європи перебувають на завершальній стадії і Київ підтримують у цьому чимало європейських компаній, включно з німецькою RWE.

Ще одне російське видання – «Независимая газета» – повідомляє, що спеціальний посланець Держдепартаменту США з енергетичних питань Карлос Паскуаль запевнив цього тижня владу в Києві, що Вашингтон «готовий поділитися з українцями технологією екологічно чистого видобування сланцевого газу». Хоча російські експерти вважають, що реалізація такого проекту в Україні нереальна, і тут насамперед, як вони стверджують, «переслідується головна мета – будь-яким чином збити ціну на російський газ».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG