Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Японії пообіцяв вирішити суперечку з Росією через Курильські острови


Найбільший зі спірних островів Шикотан, архівне фото
Найбільший зі спірних островів Шикотан, архівне фото
Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив сьогодні, що виступає за «взаємно прийнятне вирішення» територіальної суперечки з Росією навколо Курильських островів і за підписання давно очікуваного мирного договору за результатами Другої світової війни.

Виступаючи в Токіо перед колишніми мешканцями островів, які після війни перебрав тодішній СРСР і які нині контролює Росія, та їхніми нащадками, прем’єр заявив, що задля цієї мети готовий на все.

За його словами, він висловив свою позицію в телефонній розмові з президентом Росії Володимиром Путіним у грудні минулого року.

Примирливий тон Сіндзо Абе в суперечці з Росією, за словами оглядачів, помітно відрізняється від його суворої позиції в територіальній суперечці з Китаєм навколо іншої групи островів.

Кілька південних Курильських островів тодішній Радянський Союз захопив у Японії наприкінці Другої світової війни і через кілька років депортував їхніх мешканців-японців до Японії. СРСР також відмовився підписувати багатосторонній мирний договір із Японією після війни саме через питання про належність цих островів. Японія вважає їх своїми Північними територіями.
XS
SM
MD
LG