Доступність посилання

ТОП новини

Екс-прем’єр Таджикистану заявляє про загрозу своєму життю в разі екстрадиції


Абдумалік Абдуллоджонов
Абдумалік Абдуллоджонов
Колишній прем’єр Таджикистану Абдумалік Абдуллоджонов заявляє про загрозу своєму життю в разі його екстрадиції на батьківщину. Про це він заявив, коментуючи сьогоднішнє рішення Бориспільського суду, який за поданням прокуратури залишив його під арештом на 40 діб.

«Вони хочуть бачити мене мертвим. Вони протягом двох-трьох, максимум чотирьох місяців не залишать мене живим. Вони це зроблять, я це добре знаю. Якщо Україні байдуже – правосуддю і суспільству теж, ну що ж, така доля», – заявив Абдуллоджонов.

За словами екс-прем’єра Таджикистану, він не задоволений рішенням суду і планує подавати апеляцію.

Адвокат Абдуллоджонова Андрій Федур висловив сподівання, що його підзахисного не будуть екстрадувати до Таджикистану. «Мого довірителя не можна відправляти в країну, в якій його запитують, бо там є реальна загроза його життю. Мій довіритель має статус біженця. Він має бути захищений як біженець. Він захищається відповідною міжнародною конвенцією», – сказав адвокат.

Сьогодні Бориспільський міськрайонний суд (Київська область) задовольнив подання прокуратури про тимчасовий арешт Абдумаліка Абдуллоджонова, затриманого в аеропорту «Бориспіль». Його заарештували на 40 діб, до 17 березня – до отримання від Таджикистану запиту про видачу даної особи.

У Таджикистані Абдуллоджонова звинувачують у замаху на президента Емомалі Рахмона в 1996 році і причетності до заколоту під керівництвом полковника Махмуда Худойбердиєва у Согдійській області у 1998 році.

Протягом останнього десятиліття Абдуллоджонов жив у США. У своєму останньому інтерв'ю Радіо Свобода він стверджував, що насправді виграв вибори у 1994 році, і президент Рахмон незаконно оголосив себе переможцем.
XS
SM
MD
LG