Доступність посилання

ТОП новини

ВАСУ позбавив депутатства Павла Балогу і Олександра Домбровського


Вищий адміністративний суд України в п’ятницю позбавив повноважень народних депутатів Павла Балогу і Олександра Домбровського, повідомив Радіо Свобода адвокат першого з них Роман Поворозник. У двох округах, де вони були обрані, 71-му і 11-му, мають бути призначені повторні вибори.

За його словами, суд вирішив, що результати виборів у цих округах встановити неможливо, після перерахунку бюлетенів, який здійснили за заявою фізичної особи, без порушення будь-яких кримінальних справ, висунення обвинувачень, наявності підозрюваних чи проведення експертиз. Зокрема, сказав адвокат, стосовно округу Павла Балоги таке рішення ухвалене попри те, що в цього кандидата все одно була більшість і після перерахунку, за результатами якого в нього відібрали частину голосів, а частину приписали його головному суперникові.

Адвокат наголошує, що рішення Вищого адмінсуду, на його думку, протиправне і антизаконне, бо спосіб позбавлення мандатів, обраний ВАСУ, абсолютно не відповідає чинному виборчому законодавству. Зокрема, він звертає увагу, що виборчий процес в Україні закінчений у листопаді минулого року, а виборче законодавство серед підстав для проведення повторних виборів не передбачає тієї, на яку послався Вищий адмінсуд.

Павло Балога, брат колишнього міністра надзвичайних ситуацій Віктора Балоги, обраний на Закарпатті як висуванець партії «Єдиний центр», але у Верховній Раді записаний як член фракції Партії регіонів. Олександр Домбровський був обраний на Вінниччині як самовисуванець і не належить ні до якої фракції.
XS
SM
MD
LG