Доступність посилання

ТОП новини

Секрети вегетаріанства. Колір і смак.


Ризик потрапити до шпиталю або померти від серцевого захворювання у вегетаріанців зменшується на 32 відсотки – у порівнянні з тими, хто регулярно вживає у своєму раціоні м’ясо і рибу. Про це йдеться у дослідженні вчених Оксфордського університету у Великій Британії. Результати дослідження опубліковані в American Journal of Clinical Nutrition.

Один із авторів експерименту, доктор Франческа Кроу вважає, що найбільшими провокаторами для серця залишаються холестерин і тиск крові. До них долучається також доведений факт важливої ролі дієти у запобіганні серцевих патологій.

Учені зокрема проаналізували дані 45 000 волонтерів, з яких 34 відсотки були вегетаріанцями. Така надзвичайно велика кількість учасників дослідження з боку представників вегетаріанства дозволяє провести точніші розрахунки різниці серцевих ризиків. Учені також брали до уваги такі параметри, як вік, куріння, вживання алкоголю, фізичну активність, рівень освіти і соціально-економічний досвід.

Спостереження за волонтерами почалося у 90-х роках і завершилося у 2009 році. Науковці зафіксували 1235 випадків серцевих захворювань, з яких 169 були фатальними. Співставлення обох груп виявило різницю, згідно з якою, на вегетаріанців припадало майже на третину менше серцевих патологій.

Колір на службі у смаку

А тепер про те, як колір посуду може впливати на смак тієї чи іншої їжі. Дослідниця Політехнічного університету іспанської Валенсії Бетіна Пікуерас-Фішман разом зі своїм колегою із Оксфордського університету Чарльзом Спенсом вибрали для дослідження гарячий шоколад. 57 учасників експерименту повинні були з`ясувати різницю між смаком цього напою, поданого в різних за кольором чашках. Результати дослідження були опубліковані в Sensory Studies.

Кожному із дегустаторів подали гарячий шоколад у чотирьох однакових чашках різного кольору: білого, кремового, червоного і помаранчового. Волонтери відзначили, що ліпший смак шоколаду був у чашках помаранчевого і кремового кольору. Науковці вважають дуже важливим і доволі поширеним сам факт сприйняття їжі або напоїв відповідно до кольору посуду або упаковки.

Є багато прикладів залежності смаку від кольору. Так, скажімо, бликитний колір асоціюється з прохолодою і широко застосовується в упаковках холодних напоїв, на відміну від червоного кольору, який більше сприймається для теплих продуктів. А от якщо напій подається у рожевій чашці, то це підсвідомо викликає у споживача підвищену солодкість.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG