Доступність посилання

ТОП новини

Рішення щодо Балоги і Домбровського – це залякування інших депутатів – Черненко


Суд «переобирає» депутатів
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:53 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Суд «переобирає» депутатів

Гості «Вашої Свободи»: Сергій Міщенко, народний депутат; Олександр Черненко, голова Всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України».

Дмитро Шурхало: Увечері в п’ятницю дуже несподівано для всіх Вищий адміністративний суд України позбавив повноважень двох народних депутатів – Павла Балогу та Олександра Домбровського. Це були депутати, обрані по одномандатних округах, у Вінницькій та у Закарпатській областях.

Суд знайшов підстави для того, щоб визнати результати виборів недійсними і призначити перевибори у двох округах, де були обрані ці депутати. Рішення Вищого адміністративного суду остаточне і оскарженню не підлягає.

Пане Міщенко, як у парламенті депутати відреагували на такі рішення?
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Сергій Міщенко
Сергій Міщенко

Це замовні речі, тепер із кожним із депутатів – незалежно, чи мажоритарник він, чи партієць, чи списочник – можуть вчинити таке ж. Це рішення нікчемне
Сергій Міщенко
Сергій Міщенко: Я можу сказати, як відреагували на студію «Шустер Live», де я був присутній у цю п’ятницю. Там були різні політики. І ми до ефіру говорили про це. Це перша тема, з якої почалася наша розмова у студії.

Всі дійшли до однієї думки, що це замовні речі, що тепер із кожним із депутатів, незалежно, чи мажоритарник він, чи партієць, чи списочник, можуть учинити таке ж саме. І це, я зауважу, не тільки від опозиційних депутатів чулося, але й від владних депутатів. Тому, я думаю, що хоча це рішення нікчемне, як я вважаю...

– Нікчемне в якому плані?

Сергій Міщенко: Ніхто ще в цій країні не зможе, яке б це рішення було, воно ж не вказує на те, що треба якимось чином змінити Конституцію і змусити проголосувати депутатів 226 голосами для того, щоб виконати статтю 81 Конституції. А стаття 81 Конституції говорить чітко: є 6 позицій, по яких позбавляються повноваження депутати. І сьомого немає. Рішення Вищого адміністративного суду – ну немає такої сьомої позиції.

– Тобто, за те, що там були порушення у депутата, який склав присягу, можна чи ні?
Якщо вже склав присягу, діє пряма норма Конституції. Рішення будь-якого суду не має ніякого значення. Треба голосування Радою, щоб позбавити депутатських повноважень
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: Ні! Якщо вже склав присягу, то діє пряма норма Конституції. І все. І тепер рішення будь-якого суду не має ніякого значення. Тепер треба голосування Верховною Радою, щоб позбавити їх депутатських повноважень.

– Пане Олександре, Ви особисто і Ваша організація стежили за перебігом виборів. Наскільки були істотними порушення на виборчих округах №71 та №11, де балотувалися Павло Балога та Олександр Домбровський?
Олександр Черненко
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Дійсно, підрахунок голосів і в окружних комісіях затягувався. Там зовсім різні історії – по Закарпаттю і по Вінниці. Дійсно, рішення по Домбровському – не все так там було просто у нього. У нас немає таких чітких свідчень, що були фальсифікації, але те, як проводився підрахунок в окружній комісії, наводить на певні роздуми.

У Закарпатті інша була історія. Там Павло Балога отримав більшість голосів, але хотіли через суди по зразку округу Засухи так само скасувати на кількох дільницях результати виборів. Теж цього не вдалося в принципі.

Окружні комісії ухвалили ті рішення, які вони прийняли. В опонентів було 5 днів на оскарження. І цей термін давно минув.

– А як от так: серед опонентів раптом з’явився колишній народний обранець Юрій Кармазін, який у цю ситуацію втрутився?

Олександр Черненко: Хто знає політичний шлях і діяльність Кармазіна, колеги його колишні по парламенту, скажімо, мене це не здивувало. Людина, яка дуже часто робила такі неординарні, цікаві заяви або дії, я не знаю, чим він керувався. Тим більше, Кармазін все-таки вважає себе юристом.

– Тобто впродовж 5 днів не оскаржили, а оскаржили впродовж кількох місяців?

Олександр Черненко: І він – людина яким чином зацікавлена? Не балотувався на тих округах. Я не знаю.

– Як Ви вважаєте, що є підґрунтям, в основі такого рішення?
Були певні, очевидно, сприяння з боку влади в обмін на обіцянку, що вони увійдуть в більшість. Балога увійшов і вийшов, Домбровський навіть не входив
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Лежить не в юридичній, а в політичній площині це рішення.

Дійсно, очевидно, те, що і Домбровський, і Балога отримали мандати депутатів – були певні, очевидно, сприяння з боку влади в обмін на обіцянку, що вони увійдуть у більшість чи у фракцію Партії регіонів, як уже вийде. Балога увійшов і вийшов, Домбровський навіть не входив.

– Я відкрив щойно сайт Верховної Ради, де досі зазначено, що Балога Павло Іванович – член депутатської фракції Партії регіонів. Тобто, як же він вийшов, якщо не вийшов?
Чому заявником разом із Кармазіним є водій Деркача – конкурента Павла Балоги?!
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: Я особисто на сесії чув від Голови Верховної Ради Рибака заяву Балоги Павла Івановича про те, що він виходить із фракції Партії регіонів. Я думаю, що це технічна помилка, нестиковка.

Мені цікавить інше. Хоча я поважаю Юрія Анатолійовича Кармазіна і дружу з ним, але чому він досі не коментує? Його прес-секретар сьогодні в «Комерсанті» прокоментував цю подію. Сам він особисто не коментує.

Дивує, чому заявником разом із Кармазіним є водій Деркача – конкурента Павла Балоги?! Чому така тенденція?

– По-моєму, народний депутат Деркач обирався в Сумській області.

Сергій Міщенко: Ні, це не Андрія. Це інший Деркач, який був конкурентом Павла Балоги на цьому окрузі №71.

– Чим би Ви це пояснили як правник чи як політик?

Сергій Міщенко: Я думаю, якщо водій конкурента Балоги разом із Кармазіним підпишуть, то тут ніякої юридичної складової немає. Я згоден з колегою, що тут політика, ще раз політика і немає, крім політики, нічого іншого.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухач: Я навіть не розумію, про що, вибачте, балаканина це йде? Я ще тоді зрозумів, ще в 2010 році, що виборча система – це накатаний шлях, до блиску накатаний. Так само він пройде.

Не треба займатися балаканиною. Треба виходити на вулиці, замість виборів повинна бути загальна демонстрація.

– Щодо виборів і щодо виходу на вулиці, то ми ще повернемося до цієї теми.

Пане Міщенко, що тепер? Суд створив прецедент, такого ще не було, щоб отак от депутатів позбавляли. По-моєму, від 1991 року не було такого.

Сергій Міщенко: Не було. Це перший такий прецедент.

– І як тепер далі розвиватиметься?Рибак у них забере депутатські мандати, посвідчення і картки для голосування? Чи як це виглядатиме далі?

Сергій Міщенко: Хоча рішення були. Були, коли діяла Конституція, коли був імперативний мандат. Пам’ятаєте цю епопею з Рибаковим, коли Рибаков написав заяву і вийшов з фракції БЮТ-«Батьківщина»? Якщо б його вигнали, тоді б імперативний мандат по тій Конституції не діяв. А коли він сам написав заяву, то це є підставою для позбавлення депутатського мандата. І тоді включилися суди. Декілька судів його позбавляли цих депутатських повноважень. Але то інша історія. То з іншої Конституції.

– У підсумку не позбавили.

Сергій Міщенко: А зараз тієї Конституції немає. У підсумку немає, тому що Конституцію змінили.

– А тепер як бути з Вашими колегами, які, як і Ви, балотувалися по округах, пане Сергію?
Це рішення не буде виконане. Його можна виконати тільки в одному свавільному випадку – дати наказ державній охороні не пускати їх у будівлю і в сесійний зал
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: А я впевнений у тому, що це рішення не буде виконане. Його виконати може тільки парламент, проголосувавши 226 голосів.

Але підстави, наприклад, як Регламентний комітет його розгляне і подасть відповідне подання і постанову про позбавлення, проект постанови, на що мотивуючи, якщо такої підстави немає у 81 статті Конституції? Тому його виконати неможливо!

Його можна виконати тільки в одному свавільному випадку: зробити наказ виконавчої служби і дати наказ державній охороні, яка міститься у Верховній Раді, – не пускати їх у будівлю і в сесійний зал.

Олександр Черненко: Заблокувати картку.

Сергій Міщенко: Або ще якимось чином.

– А можна заблокувати картку без рішення парламенту знову ж таки? Виконавча служба не може ж заблокувати. Це ж тільки апарат Верховної Ради робить.
Є свавільне рішення Вищого адміністративного суду, Вища рада юстиції такими суддями повинна займатися
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: Так.

Але ж я кажу, що якщо це буде свавільний наказ, а в нас є таке свавільне рішення Вищого адміністративного суду, то не парламент повинен займатися, а Вища рада юстиції такими суддями повинна займатися.

Олександр Черненко: Так.

Сергій Міщенко: Але якщо є одне рішення, то я впевнений, може, не на 100%, а на 90%, що завтра вийде інше свавільне рішення у вигляді наказу виконавчої служби.

Олександр Черненко: Тут ще питання, як себе поведе ЦВК. Тому що суд зобов’язав ЦВК оголосити там нові вибори. Ми чули заяву лише одного члена ЦВК Магери, який розкритикував. Але комісія – колегіальний орган, в принципі, теж нібито має виконувати рішення суду, подобається воно їм чи ні. І тут ще одна колізія.

– Наскільки багато в цій ситуації залежить від ЦВК?

Олександр Черненко: Вони за рішенням суду оголошують вибори. Хоча знову ж таки, по закону по виборах, це якщо депутат…

– Вищий адміністративний суд закрутив інтригу. Тепер хто має продовжити: парламент, ЦВК? Чи хто?

Олександр Черненко: Тут є питання по парламенту щодо припинення повноважень, і є питання по ЦВК щодо оголошення нових виборів. Але в рішенні суду є чітке зобов’язання ЦВК оголосити вибори. Хоча, за законом про вибори, знов же підстав…. Це якщо депутат припиняє свої повноваження, перелік підстав уже є вичерпний. ЦВК теж опиняється в дуже цікавій ситуації. І те, як поведе вона себе у цій справі, буде видно, наскільки теж ЦВК політичний чи незалежний орган.

– Наскільки ця практика, пане Міщенко, може бути ще застосована щодо депутатів парламенту чинного, от так от, щоб через кілька місяців когось позбавили мандату, обраного на окрузі?

До речі, це Вас теж стосується – Ви теж по округу пройшли.

Сергій Міщенко: Зі скандалами.

– У Вас теж опоненти, може, не вдоволені лишилися.
Тут є посил нам всім. Якщо ти не з владою, то ти проти – чекай завтра будь-яке рішення
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: Так, але вони заяв ніяких не подавали, і немає ніяких кримінальних справ. У мене могли б бути тільки заяви, тому що проти мене фальсифікували ці вибори.

Але я не можу бути на 100% упевнений. Ніхто тепер, після цього рішення, у парламенті ніхто. Тут є такий посил нам усім. Якщо ти не зі владою, то ти проти нас – чекай завтра будь-якого рішення.

– Ви говорили про те, що можуть і того позбавити мандату, хто пройшов за виборчим списком. А це як можливо?

Сергій Міщенко: Та таке ж рішення ухвалить, наприклад, Печерський суд, на території якого міститься ЦВК, про те, щоб виключити зі списку такого-то із-за того, що він щось неправильно оформив у своїй декларації. Наприклад, декларація – це корупційна складова у нього є, він не вказав метраж правильно своєї квартири, тобто не 70, 5 метри , а 71, 5 метри. На один метр квадратний неправильно вказав. Завтра скажуть: виключити його зі списку! І все. Проходить замість нього інший по списку. Чому не можна таке рішення зробити?

– Запитання ще одного слухача.

Слухач: Не знаю, які мав наміри Кармазін, але один із намірів точно мав, я думаю. Тобто показати суспільству, наскільки недосконале наше законодавство, в тому числі можна приймати такі рішення, які неможливо втілити.

Олександр Черненко: Тут законодавство взагалі ні до чого. Воно недосконале, я погоджуюся, але до чого ця справа, яка до закону про вибори жодного стосунку не має? Та взагалі вона поза правовим полем. Я не знаю. От було правильно сказано, хто ще міг у п’ятницю зранку на запитання, чи можливі ще такі прецеденти, взагалі подумати, що таке можливо?

– Пане Олександре, на Вашу думку, чому саме ці два народні депутати потрапили у таку халепу з Вищим адміністративним судом, враховуючи, що претензії були ж не тільки у двох цих округах, не тільки у тих 5–и, де не обрали?

Олександр Черненко: Я вже говорив на початку. Дійсно, це не є такі ярі опозиціонери, які лягали грудьми на трибуну, які виступають у ЗМІ активно. Ні. Це, швидше, такі депутати, про існування яких мало хто взагалі здогадується. А питання інше. І ці два голоси для Партії регіонів нічого не вирішують, чи є вони у парламенті, чи немає.

Це питання дійсно, очевидно, такої політичної помсти саме цим двом депутатам за те, що вони не виконали обіцянку і не увійшли в більшість. Очевидно, така обіцянка була. Я не знаю, це лише моє припущення.

І друге – це приклад для інших. Такий певний елемент шантажу, залякування, що все можливо.

– Я хочу сказати, що Павло Балога – це брат Віктора Балоги, міністра в уряді Азарова, тепер народного депутата. Олександра Домбровського вважають депутатом, близьким до Петра Порошенка.

Наскільки це може бути пов’язано з Віктором Балогою і Петром Порошенком?
Це сигнал Віктору Балозі, Петру Порошенку. Це політики самодостатні, мають свій ресурс, свої групи у парламенті
Олександр Черненко

Олександр Черненко: Дійсно, ми бачимо, що ці два політики хоч і входили в уряд Азарова, сьогодні вони все-таки ведуть самостійну політику. Вони не є в опозиції, але дозволяють собі критикувати певні кроки влади. Це певний сигнал, звичайно, їм (Віктору Балозі, Петру Порошенку – ред.). Тому що це політики самодостатні, мають свій ресурс, мають свої групи у парламенті.

Але знову ж таки, я вважаю, що це персональна помста цим двом депутатам, ну і, звичайно, їхнім покровителям, тому що, очевидно, з ними велися переговори щодо входження цих людей у більшість.

– Пане Міщенко, на Вашу думку, як подібне рішення Вищого адміністративного суду вплине на настрої, зокрема, позафракційних депутатів? Їх у нас близько 30. Як на Вас це вплине? Ви слухнянішими тепер станете, більше дослухатиметеся до чиїхось порад чи як?

Сергій Міщенко: Та ні!

Я думаю, що депутати, які прийшли у Верховну Раду працювати і нічого не боятися, то нічого з цього рішення не буде. По-друге, не буває кращого того, що гуртує всіх разом. От це рішення, думає влада, що таким рішенням вона робить шантаж, вона залякує. А, навпаки, вона зробила так, що всі об’єдналися біля цього горя. І зрозуміло, що…

– Хто об’єднався? Чи можна казати, що депутати, які….?
Ми станемо слухняними до влади? Не дочекаєтеся!
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: А сьогодні, дивіться, заклики. А заяви сьогодні всіх: і ударівців, і свободівців, і мажоритарників, як Ви мене сьогодні чуєте, і Магери, і всіх юристів, і хоч і не офіційно, але і Партії регіонів. Тому що вони не критикують чи, навпаки, не погоджуються з цим рішенням, а спихають на те, що це ж Кармазін – ви там між собою розберіться, але в особистих з ними розмовах вони категорично проти цього.

І в цьому випадку парламент об’єднався. І тієї думки, що таким чином ми станемо слухняними до влади – не дочекаєтеся. Отак ми можемо сказати: не дочекаєтеся!

– Які подібні рішення можуть мати наслідки для парламенту чинного і для, скажімо, призначення виборів? До 5-ти тепер-от ще два округи.

Олександр Черненко: Знову ж таки, воно відкрите.

Дійсно, ми знаємо історію стосунків тієї ж «Батьківщини» і родини Балоги. Вона досить складна. Але сьогодні опозиція просто змушена не підтримати особисто Балогу чи Домбровського, а підтримати верховенство права і закону. І в принципі вже такі заяви ми почули.

Як буде далі? Я думаю, що історія ще не закінчена, історія буде розвиватися. Я думаю, що саме ці прецеденти будуть багато в чому у найближчий час актуальними і в політичному дискурсі.

– А чи стануть Віктор Балога і Петро Порошенко більш опозиційними?

Олександр Черненко: Сьогодні вони якось так критикують ніби владу, але загально. Я думаю, можливо, вони підуть далі на переговори. Я не знаю. Я не знаю, як вони себе поведуть. Бо сьогодні ми не чули, ну, чули заяву Балоги – і то в соціальних мережах, а Петро Олексійович мовчить. Я думаю, що вони, можливо, залишили все-таки ще якийсь маневр для домовленостей. Але ж були вже домовленості, вже бачили всі, чим вони закінчилися. Я не знаю.

Ми, дійсно, може, станемо свідками, як просто охорона не буде впускати цих депутатів до зали. Це буде в новинах. Знову ж таки, як поведе себе ЦВК? Інтрига зберігається.

– Є така практика, коли когось не пускають у Верховну Раду, то часто депутати когось проводили у парламент. Чи можливе повторення ситуації: охорона не пускає, а колеги-депутати проводять пана Балогу і пана Домбровського?

Сергій Міщенко: Я сказав, що я все-таки 10% залишаю на здоровий глузд. Все-таки не додумаються до такого шоу, бо це знову буде привід у пресі, це тільки будуть показувати на всіх телеекранах, про те, що, дивіться, до якого вже абсурду довела влада!

Олександр Черненко: Одних виштовхують, а інших заводять.

– А як тут може здоровий глузд перемогти оці ваші 10%, якщо рішення остаточне і не підлягає оскарженню? Де тут шлях для маневру?

Олександр Черненко: Маневр, що Вищий адміністративний суд має ухвалити ще одне рішення, яке просто скасує це рішення попереднє.

– Тобто Ви вважаєте, що це можливий варіант?

Сергій Міщенко: Можливий.

Олександр Черненко: Цілком.

Сергій Міщенко: Цілком можливий варіант.

– До речі, лишаються досі 5 округів, які не мають своїх народних депутатів. У парламенті це питання обговорюється? Коли будуть призначені вибори? Від чого це залежить?
Вибори у 5-ти округах ніколи не будуть призначені
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: У мене таке враження, що вони (вибори у 5-ти округах – ред.) ніколи не будуть призначені.

Олександр Черненко: Абсолютно!

Навіщо владі з негативним ресурсом на цих округах призначати вибори, щоб знову програти і 5 опозиціонерів завести?
Сергій Міщенко
Сергій Міщенко: Це моя особиста думка. Тому що на цих же округах фактично перемогла опозиція. І навіщо зараз владі з таким негативним ресурсом на цих округах призначати вибори, щоб знову програти і 5 опозиціонерів завести?

– А чому тоді опозиція не порушує цю тему у парламенті? Тобто, є 5 округів без депутатів.

Олександр Черненко: Зараз є яка проблема? За чинним законодавством, ЦВК не мало права там не визнавати результатів виборів. І законодавство не регулює, хто має призначати. Чи Верховна Рада, чи ЦВК – законодавство мовчить. Дійсно, можна внести зміни в закон про вибори і такі проекти були, можна прийняти окремий закон спеціальний, одноразовий, я так умовно називаю, який врегулював би цю ситуацію, і піти на вибори.

Сьогодні що? Партія регіонів звернулася до КСУ, і була заява Рибака, що після рішення КСУ, хто має призначати вибори, їх призначить. Рішення КСУ ми можемо чекати до кінця каденції цієї Верховної Ради. Тобто, якщо є політична воля на проведення виборів у 5-ти округах – тут же більшість, приймайте закон. Тим більше Забарський, здається, ще в тій Верховній Раді вніс відповідний проект змін до закону про вибори. Так, це не зовсім бездоганний юридичний шлях, але він повертає цю ситуацію у правове поле.

Сьогодні ніхто у цьому напрямку ніяких кроків не робить. А ясно, що без більшості у Верховній Раді такі зміни ніхто не внесе, хоче цього опозиція, чи не хоче.

Сергій Міщенко: Так.

Олександр Черненко: І м’яч на стороні Партії регіонів.

А те, що передали в КСУ – це свідоме просто затягування.
Опозиція, лідери опозиції підіграють владі в країні
Сергій Міщенко

Сергій Міщенко: Але треба було відстоювати. На жаль, от і прорахунок опозиції, що вони з перших же годин, коли визнали, що там переможці від опозиції, не почали їх захищати, а згодилися. А зараз карикатурно (мене оце дивує!) знову заяви деяких лідерів опозиції про те, що ми тепер будемо боротися, щоб їх визнали. А де ви були тоді, декілька місяців тому? Чому ви пішли на поводу у влади?

І тому отут домовленість, на жаль, у деяких випадках опозиція, лідери опозиції підіграють владі в країні. То вони так змінюють, то так. І шарахання одне від іншого…

– Це свідоме підігрування чи не свідоме?

Сергій Міщенко: Свідоме підігрування!

– Панове, наскільки такою практикою, на вашу думку, зловживатиме судова система щодо депутатів?

Сергій Міщенко: Я думаю, що зараз це така пробна куля. Вони зараз хочуть його відпрацювати, тому що просто так такі рішення не виникають, вони будуть дивитися на реакцію суспільства. Але перше не так на реакцію суспільства, як на реакцію цих двох депутатів, тобто, чи зможуть вони цими рішеннями загнати їх у більшість, чи буде таким шантажем це рішення про те, що, дивіться, чи ми його запускаємо завтра в наказ…

– Пане Олександре, яка Ваша думка?

Олександр Черненко: У нас було багато абсурдних рішень, які потім відігрувалися назад. Я сподіваюся, що це таке, як купи козу – продай козу. Як у старому анекдоті.

– Будуть ще прецеденти чи не буде?

Олександр Черненко: Я дуже хочу вірити, що ні.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

XS
SM
MD
LG