Доступність посилання

ТОП новини

Для поляків відкриті всі ринки праці в ЄС


Варшава – Приблизно два мільйони поляків працюють нині за межами своєї батьківщини. Трудова міграція стрімко зросла після вступу Польщі в ЄС, коли громадяни країни отримали доступ до всіх ринків праці у Євросоюзі. Найбільше поляків виїхало до Великобританії, а друга у списку привабливих для польских трудових мігрантів країна – це Німеччина. Чому ж мешканці однієї з найбільших держав Євросоюзу залишають свою батьківщину й не поспішають повертатися додому навіть у час європейської фінансової кризи?

28-річний варшав’янин Кжиштоф займається комп’ютерним дизайном. Хоч робота у нього є, та навесні хлопець збирається вирушити до Великобританії – попрацювати в одній із тамтешніх фірм.

Навіщо він зривається з насидженого місця? На це запитання дизайнер відповідає: «Я очікую підвищення свого професійного рівня, цікавого досвіду, досвіду роботи в зовсім іншому колективі, який використовує сучасніші інноваційні технології, а також готує працівників до співпраці з зарубіжними клієнтами. Тож якщо йдеться про мій виїзд, то передусім йдеться про мій професійний розвиток».

Кжиштоф не виключає такої можливрості, що залишиться за кордоном надовше, якщо йому там добре поведеться. Він вважає, що не можна звинувачувати людей, які залишають рідну країну в пошуках кращої долі. «Закордон пропонує краще життя, сите життя. Це непоганий вибір, не можна критикувати людей за те, що вони роблять такий вибір, адже вони матимуть там роботу, можливість поїхати кудись у відпустку, а на додаток ще й фінансово допомогти рідним, які залишаються в Польщі. Все це гарантує робота за кордоном», – сказав варшав’янин.

Їдуть, бо зарплатня на чужині навіть утричі вища, ніж удома

Йоанна Фоміна, експерт «Фонду Баторія», вже не перший рік займається питанями трудової міграції поляків. Виїзди громадян Польщі за межі країни у пошуках праці вона називає масовим явищем.

«Найбільше поляків виїхало до Великобританії. Можемо говорити про 600–700 тисяч. Через кілька років після того, як Польща вступила до Євросоюзу, свій ринок праці для поляків відкрила й Німеччина. Це також приваблива держава для польських трудових мігрантів, сьогодні там майже півмільйона поляків. Також популярною серед поляків є Ірландія, це приблизно 130 тисяч трудових мігрантів, Голландія – 108 тисяч, і також Норвегія. В Норвегії, за офіційними даними, є 60 тисяч поляків, але за іншими даними, ця кількість сягає навіть 90 тисяч», – зазначає вона.

Серед головних причин трудової міграції поляків Фоміна називає нестачу роботи в Польщі, а також привабливі зарплати й високі соціальні стандарти в Західній Європі. Мінімальна зарплатня у Великобританії, каже вона, втричі вища, ніж у Польщі. Крім цього, наголошує експерт, у поляків немає таких проблем, як в українців, із легальним працевлаштуванням у ЄС. Сьогодні, каже Фоміна, для поляків офіційно відкриті ринки праці усіх країн Євросоюзу.

Заробітчани знімають напруженість на ринку праці

Польських трудових мігрантів експерт поділяє на дві групи – висококваліфікованих працівників і тих, які не мають доброго фаху. За її словами, польські фахівці – це соціально мобільна група, яка швидко пристосовується до життя за кордоном і робить непогану кар’єру.

Для завзятих молодих поляків, які хочуть самовдосконалюватися, країною, де збуваються мрії, стала Великобританія. Невипадково саме в цій країні польська стала найбільш розповсюдженою мовою після англійської.

«Я знаю історію моєї подруги, яка виїхала з дипломом філософії Варшавського університету. Спочатку вона працювала на фабриці, потім вона опікувалась старими людьми, але постійно шліфувала англійську і шукала кращої праці. І так через рік, здається, вона вже складала іспит з менеджменту і PR і тепер вона вже працює у великій корпорації, сама займається PR та рекламою і заробляє дуже багато грошей, і справді почувається там гарно. І таких історій справді дуже багато», – розповідає Йоанна Фоміна.

Як наголосила експерт «Фонду Баторія», кількісні показники польської трудової міграції залишається стабільними. Тих, хто шукає щастя за кордоном, не меншає. Не збулися й прогнози польських чиновників, які говорили про масове повернення польських заробітчан на батьківщину після того, як в ЄС розпочалася фінансова криза. Навіть у кризовий період, наголошує Фоміна, стандарти життя в Західній Європі вищі, ніж у Польщі, тож заробітчани додому не поспішають. Експерт звертає також увагу на той факт, що трудова міграція знімає напруженість на польському ринку праці, де робочих місць поки що не вистачає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG